Ουκρανία: Το Ντεμπάλτσεβε δεν γνωρίζει από κατάπαυση...

Νέες κατηγορίες για τη δράση των αυτονομιστών στο Ντεμπάλτσεβε, κέντρο των εξελίξεων εδώ και μέρες στην Ουκρανία, εξαπέλυσαν στελέχη του ουκρανικού στρατού, την ώρα που οι μάχες μαίνονταν...
7'

«Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται. Πολλές από τις στρατιωτικές μας μονάδες έχουν περικυκλωθεί» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού, Ανατόλι Στέλμαχ, ενώ την ίδια στιγμή οι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν σχεδόν το σύνολο αυτού του στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικού κόμβου στην ανατολική Ουκρανία.

«Στρατιώτες έχουν αιχμαλωτιστεί» προσέθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Έντουαρντ Μπασούριν, διοικητής των ανταρτών επισήμανε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές ελέγχουν το 80% και πλέον του διαμετακομιστικού κόμβου Ντεμπάλτσεβε.

«Ο στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το 80% και πλέον του Ντεμπάλτσεβε και συνεχίζει να κερδίζει έδαφος έναντι των δυνάμεων του στρατού» είπε ο Μπασούριν σε μία τακτική ενημέρωση.

Το υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι στρατιώτες της 101ης ταξιαρχίας και του 8ου συντάγματος αιχμαλωτίστηκαν από τους αντάρτες αφού εξάντλησαν τα αποθέματα των πυρομαχικών τους κατά τη διάρκεια των μαχών. Δε διευκρίνισε το αριθμό των στρατιωτών ούτε το πότε αιχμαλωτίστηκαν.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου της Ουκρανίας διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι στρατιώτες της 101ης ταξιαρχίας αιχμαλωτίστηκαν χθες Δευτέρα, όμως, δε διέθετε πληροφορίες για τους συντρόφους τους του 8ου συντάγματος.

Ποροσένκο: Κυνική επίθεση κατά της συμφωνίας

«Κυνική επίθεση κατά της συμφωνίας του Μινσκ». Αυτή την έκφραση φέρεται να χρησιμοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με την Άνγκελα Μέρκελ, τις συγκρούσεις που μαίνονταν την Τρίτη (17/02) στο Ντεμπάλτσεβε.

«Κάνω έκκληση προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη περαιτέρω παραβιάσεων και στρατιωτικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, στην καρδιά της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ, ανέφεραν στο μεταξύ ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας ή της διεθνούς κοινότητας να εισέλθει σε έναν ενδιάμεσο πόλεμο με τη Ρωσία για την ανατολική Ουκρανία, σε μια δήλωση που υποδηλώνει την διστακτικότητα της Ουάσιγκτον να εξοπλίσει τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Η πεποίθησή μας εδώ στην κυβέρνηση, και θα μου προκαλούσε έκπληξη αν υπήρχαν διαφωνίες, είναι ότι η εμπλοκή σε έναν ενδιάμεσο πόλεμο με τη Ρωσία δεν είναι κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας ή προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας» είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι. «Και βέβαια, όπως έχουμε ζυγίσει τις επιλογές, ζυγίζουμε ένα προς έναν τους παράγοντες» συμπλήρωσε.

Με ανακοίνωσή του απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε όλες τις πλευρές στην ανατολική Ουκρανία να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να τηρήσουν την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

Πούτιν: Αφήστε τους στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα τους

Μήνυμα με αποδέκτη το Κίεβο έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από την Βουδαπέστη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ο Πούτιν είπε ότι ελπίζει πως το Κίεβο δεν θα εμποδίσει τους Ουκρανούς στρατιώτες που είναι περικυκλωμένοι από τους αυτονομιστές στην πόλη Ντεμπάλτσεβε να καταθέσουν τα όπλα τους. Πρόσθεσε ότι ελπίζει επίσης οι αυτονομιστές αντάρτες να επιτρέψουν στις κυβερνητικές δυνάμεις να αποχωρήσουν με ασφάλεια από την περιοχή.

«Ελπίζω ότι οι ουκρανικές Αρχές δεν θα εμποδίσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα τους και δεν θα τους προσάγουν στη δικαιοσύνη για την πράξη τους αυτή.

Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ντεμπάλτσεβε μπορεί να εξηγηθεί και ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν σε μια στιγμή που οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν περικυκλώσει την πόλη και τους Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί. Το πρωί, οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να άρουν τον αποκλεισμό αυτής της ζώνης αλλά η προσπάθειά τους απέτυχε», τόνισε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν τόνισε ότι το πρόβλημα της Ουκρανίας δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα και σημείωσε ότι έχει παρατηρήσει γενικά πως έχει περιοριστεί η στρατιωτική δραστηριότητα στη χώρα. Υπογράμμισε ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ παρέχουν μια "ευκαιρία" για μια ειρηνική λύση.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό να συμφωνήσει η Ουκρανία να προχωρήσει σε μια συνταγματική μεταρρύθμιση ώστε να αποκεντρώσει την εξουσία σε ορισμένες περιφέρειές της. Όπως υποστήριξε, η Ουκρανία εφοδιάζεται με όπλα από το εξωτερικό και η σύγκρουση δεν θα σταματήσει εάν το Κίεβο δεν αντιληφθεί ότι μπορεί να υπάρξει μόνο μια ειρηνική λύση στην κρίση.

Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ, τόνισε ότι δεν επιτράπηκε στη χώρα του να προχωρήσει το σχέδιο αυτό και πλέον μια επιστροφή σε αυτό όπως ήταν αρχικά δεν μπορεί να γίνει. Είπε όμως ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εκτρέψει έναν νέο υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, εφόσον υπάρξει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το ίδιο θέμα, είπε ότι η Μόσχα δεν θα αρνηθεί τη συνεργασία με την Τουρκία για τον νέο υποθαλάσσιο αγωγό.

Ελπίζουν ΕΕ και Μογκερίνι

Δηλώσεις για το θέμα της Ουκρανίας έκανε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί Ελπίδες ότι η ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μπορεί να εφαρμοστεί, παρά τις «αποθαρρυντικές» συγκρούσεις που ξέσπασαν την Τρίτη.

Σε ερώτηση που της απηύθυναν δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λισαβόνα για το αν έχει αποτύχει η συμφωνία του Μινσκ, βάσει της οποίας τέθηκε σε ισχύ από την Κυριακή μια κατάπαυση του πυρός, η Μογκερίνι απάντησε ότι η συμφωνία ισχύει και ότι η ΕΕ θα επιμείνει στην πλήρη εφαρμογή της.

«Όσο υπάρχει μία υπογεγραμμένη συμφωνία στην οποία οι εμπλεκόμενες πλευρές μπορούν να αναφέρονται ως κάτι που πρέπει να εφαρμοστεί, δεν θα υποστηρίξω ότι υπάρχει αποτυχία» τόνισε η ίδια.

«Γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα ήταν δύσκολη, εύθραυστη, ότι η κατάσταση ενδεχομένως δεν θα ήταν μαύρο ή άσπρο» υπογράμμισε η Μογκερίνι.

«Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι να εργαστούμε και να επιμείνουμε στη διαδικασία προκειμένου να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα... Δε μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτήν την επιλογή, δε μπορούμε να την οδηγήσουμε στην αποτυχία».

Φαμπιούς: Αν και με εξαιρέσεις, η εκεχειρία τηρείται

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία «συνολικά τηρείται» με δύο «σημαντικές» εξαιρέσεις: τις μάχες που μαίνονται στην περιοχή του Ντεμπάλτσεβε και την απόσυρση των βαρέων όπλων που δεν έχει προς το παρόν ξεκινήσει, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς.

Σε ομιλία που εκφώνησε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας επισήμανε:

«Σε γενικές γραμμές, αυτή τη στιγμή που μιλάω, μπορώ να πω ότι η κατάπαυση του πυρός συνολικά τηρείται μεν. Ωστόσο, υπάρχουν δύο “αλλά”, που είναι σημαντικά: στην περιοχή του Ντεμπάλτσεβε, μαίνονται μάχες εξαιρετικής σφοδρότητας μεταξύ των αυτονομιστών και των Ουκρανών, σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει. Επίσης, η απόσυρση των βαρέων όπλων που αναμενόταν να ξεκινήσει (προχθές Κυριακή) τα μεσάνυχτα δεν έχει προχωρήσει.

Προφανώς, αυτές οι δύο εξαιρέσεις είναι θεμελιώδους σημασίας».
Προκειμένου να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους ηγέτες της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, είπε ο Φαμπιούς.

«Στόχος είναι να περάσουμε από το στάδιο του πολέμου στο στάδιο της ειρήνης, αυτό δεν είναι εύκολο, όμως ο ρόλος της Γαλλίας, τον οποίο διαδραματίζει καθημερινά, είναι να κάνουμε τα πάντα, μαζί με τους Γερμανούς φίλους μας προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η ειρήνη» κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

Σχετικές ειδήσεις