Ρωσία: Ο ομογενής Αλεξάντρ Αφέντικοφ το νέο «αφεντικό» του Ντεμπάλτσεβο
Ο 40χρονος ομογενής οπλαρχηγός των ρωσόφωνων ανταρτών Αλεξάντρ Αφέντικοφ, πρώην επικεφαλής της στρατονομίας της Μακέγεφκα, διορίστηκε χθες (18/2) Δήμαρχος της πόλης του Ντεμπάλτσεβο.
Ο διορισμός έγινε με διάταγμα του επικεφαλής της λεγόμενης ΛΔ του Ντονιέτσκ Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο. Πολλά ρωσικά ΜΜΕ αναφέρονται στο γεγονός ότι ο Αφέντικοφ είναι «6η γενιά ελληνικής καταγωγής» και ότι εμφανίστηκε στη χθεσινή πρώτη συνέντευξη Τύπου της τοπικής ηγεσίας έχοντας ραμμένη την ελληνική σημαία στο αριστερό του μπράτσο.
Ως πρώτο του καθήκον ο Αφέντικοφ περιέγραψε την ανάγκη να υποστηριχτεί το περίπου 50 % του τοπικού πληθυσμού, που έχει παραμείνει στην πόλη και ζει σε μισοερειπωμένα σπίτια και υπόγεια κατοικιών και να επιλυθούν τα άμεσα προβλήματα, που σχετίζονται με την παροχή φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρικού στην σχεδόν κατεστραμμένη πόλη, η κατάληψη της οποίας από τους αντάρτες χαρακτηρίζεται από Ρώσους στρατιωτικούς ειδικούς “κομβικής σημασίας” για το ηθικό του στρατού του Κιέβου.
O Aφέντικοφ ήταν ευρύτερα γνωστός στο κίνημα των ρωσόφωνων ανταρτών με το χαϊδευτικό του μικρού του ονόματος Αλέξανδρος στα ρωσικά «Σάσα Γκρεκ», δηλαδή «ο Έλληνας» και είναι η πρώτη φορά, που αποκαλύπτει δημοσίως το πλήρες όνομά του, το οποίο έμενε ως τώρα άγνωστο.
Απαντώντας πριν από λίγο στις εκκλήσεις για έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μεντβιέντεφ κάλεσε να εξεταστεί με κατεπείγουσα διαδικασία η δυνατότητα απευθείας παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, όπως ονομάζεται μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ουκρανίας.
Πριν αναλάβει την ανασυγκρότηση του Ντεμπάλτσεβο, που βρέθηκε στην αιχμή του ουκρανικού εμφυλίου, ο ομογενής οπλαρχηγός είχε “χρεωθεί” την πόλη Γενάκιεβο, άλλο ένα από τα αστικά κέντρα, που πέρασαν στον έλεγχο των ρωσόφωνων ανταρτών τα τελευταία 24ωρα του νέου γύρου διαβουλεύσεων στο Μινσκ, ο οποίος έχει καταλήξει σε κατάπαυση πυρός, που απειλήθηκε να καταρρεύσει από την τύχη του Ντεμπάλτσεβο.
Τα ουκρανικά ΜΜΕ και ο πρόεδρος της χώρας Ποροσένκο αρνούνται ότι υπήρξε οποιοσδήποτε “κλοιός” και ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 2.500 Ουκρανοί στρατιώτες απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Σύμφωνα με διάφορες ρωσικές εκτιμήσεις περίπου 6.000-8.000 άνδρες του Κιέβου βρέθηκαν περικυκλωμένοι στην περιοχή, εκ των οποίων αρκετές εκατοντάδες φέρονται να παραδόθηκαν στις στρατιωτικές δυνάμεις της λεγόμενης ΛΔ Ντονιέτσκ. Κατά τον εκπρόσωπο των ρωσόφωνων ανταρτών στην Ομάδα Επαφής, που συνεδριάζει στο Μινσκ, Ντενίς Πουσίλιν, τουλάχιστον 3.000 άνδρες του Κιέβου σκοτώθηκαν στις μάχες για το Ντεμπάλτσεβο.