Φοβάται επέκταση των συγκρούσεων ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Τη φοβία του για επέκταση των συγκρούσεων στη Μαριούπολη, σε περίπτωση που οι αυτονομιστές επιχειρήσουν με τη σειρά τους να επεκτείνουν τον έλεγχό τους και στο συγκεκριμένο λιμάνι, εξέφρασε την Τρίτη (24/02) ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, μετά την τετραμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας στο Παρίσι.
4'

«Μας ανησυχούν πολύ οι πρόσφατες επιθέσεις στα περίχωρα της Μαριούπολης και σε άλλα σημεία κοντά στην πόλη αυτή. Ανησυχούμε για μια ενδεχόμενη μετατόπιση των δυνάμεων από το Ντεμπάλτσεβε προς την κατεύθυνση της Μαριούπολης», είπε ο Κλίμκιν μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Η Μαριούπολη είναι μια πόλη με σημαντικό λιμάνι και πληθυσμό περίπου 500.000 κατοίκους.

Ο Ουκρανός υπουργός σημείωσε ότι δεν μπορεί να θεωρήσει πως στις συνομιλίες του Παρισιού επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος και υποστήριξε ότι η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για όσα συμβαίνουν στο Ντονέντσκ και το Λουγκάνσκ.

Έκκληση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας, Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ

Η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν σήμερα «να εφαρμοστούν πιστά οι συμφωνίες του Μινσκ» για την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

«Ζητάμε την πιστή εφαρμογή όλων των όρων των συμφωνιών του Μινσκ, ξεκινώντας από την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την ολική απομάκρυνση των βαρέων όπλων», αναφέρει η ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων αυτών χωρών, η οποία εκδόθηκε έπειτα από μια τρίωρη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.

«Ζητάμε την ενίσχυση της ειδικής αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και ζητάμε την παράταση της αποστολής της με επιπλέον προσωπικό, εξοπλισμό και χρηματοδότηση», προσθέτουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Ζητάμε από όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν πλήρη πρόσβαση στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ στο σύνολο των περιοχών, να συνεργαστούν πλήρως με τον ΟΑΣΕ ώστε να επιτραπεί στον οργανισμό αυτό να φέρει σε πέρας την αποστολή του, κυρίως σε ό,τι αφορά την επιβεβαίωση της απομάκρυνσης των βαρέων όπλων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο Ουκρανό αξιωματούχο, «οι Ρώσοι δεν επιθυμούσαν αυτή τη συνάντηση του Παρισιού. Όμως για εμάς είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την πολιτική πίεση» της Δύσης στη Μόσχα.

Το Κίεβο και οι αυτονομιστές αντάρτες υπέγραψαν στις 12 Φεβρουαρίου νέες συμφωνίες ειρήνευσης, τις επονομαζόμενες Μινσκ 2, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και με τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυστηροί προειδοποίηση από τον Σταϊνμάγερ προς τους αυτονομιστές

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ απηύθυνε προειδοποίηση στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, που φέρονται να επιδιώκουν να επιτεθούν στο στρατηγικής σημασία λιμάνι της Μαριούπολης, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα θέσει υπό αμφισβήτηση τις συμφωνίες του Μινσκ.

Παρά τη νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη από το Κίεβο και τους αυτονομιστές στις 15 Φεβρουαρίου, οι αντάρτες εισέβαλαν στην πόλη Ντεμπάλτσεβε, την οποία τελικά οι Ουκρανοί στρατιώτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν. Εξάλλου στην Ουκρανία πολλοί φοβούνται ότι η Μαριούπολη θα είναι ο επόμενος στόχος τους.

«Ελπίζω ότι μετά τα γεγονότα του Ντεμπάλτσεβε δεν θα υπάρξουν άλλες απόπειρες από την πλευρά των αυτονομιστών να επεκτείνουν τη ζώνη επιρροής τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σταϊνμάγερ μετά το πέρας μιας συνάντησης με τους ομόλογούς του της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γαλλίας.

«Αν συμβεί αυτό, όπως πολλοί φοβούνται, και υπάρξει επίθεση εναντίον της Μαριούπολης, προφανώς αυτό θα αλλάξει εντελώς τη βάση (των συμφωνιών) του Μινσκ. Θα βρεθούμε ενώπιον μιας νέας κατάστασης», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.

Μιάμιση εβδομάδα μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Μινσκ, η κατάσταση «παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη», υπογράμμισε ο Σταϊνμάγερ, κάνοντας λόγο «για πολλές παραβιάσεις της εκεχειρίας».

«Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι πλευρές γνωρίζουν ότι η εξέλιξη μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα και πάλι βίαιη», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, η έναρξη της απομάκρυνσης των βαρέων όπλων, όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες του Μινσκ, «θα βοηθήσει να γίνει σεβαστή η εκεχειρία» και «θα είναι ένα πρώτο μικρό βήμα για την ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών, κάτι που λείπει εντελώς αυτή τη στιγμή».

Σχετικές ειδήσεις