Διεθνής Αμνηστία: Καταστροφικό το 2014 για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς αυτής, η οποία ήταν εξαιρετικά βεβαρυμένη από συρράξεις (Συρία, Ουκρανία, Γάζα, Νιγηρία κλπ), εκατομμύρια πολίτες σκοτώθηκαν και 15 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα «ίσως τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι.
Στο εισαγωγικό σημείωμα της ετήσιας έκθεσης σημειώνεται ότι «οι ηγέτες του κόσμου απέτυχαν παγωδώς να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους».
Ο Σέτι εμφανίστηκε εξαιρετικά αυστηρός έναντι του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας, ένας Οργανισμός που ιδρύθηκε για να προστατεύσει τους πολίτες και να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια απέτυχε παταγωδώς».
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι «τα πέντε μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα) κατά την άποψή μας καταχράσθηκαν το δικαίωμα και τα προνόμια του βέτο για να πρωθήσουν τα δικά τους πολιτικά και γεωπολιτικά συμφέροντα εις βάρος της προστασίας των πολιτών».
Για τον λόγο αυτόν η οργάνωση προτείνει την υιοθέτηση ενός «κώδικα συμπεριφοράς στο πλαίσιο του οποίου τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αποφασίσουν να απαρνηθούν το δικαίωμα του βέτο για να μπλοκάρουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σε περιπτώσεις γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».
Όπως υποστήριξε ο γ.γ. της Οργάνωσης, εγκαταλείποντας το δικαίωμα του βέτο, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα διεύρυναν τα περιθώρια δράσης των Ηνωμένων Εθνών και θα έστελναν ένα μήνυμα στους υπεύθυνους μαζικών ωμοτήτων ότι ο κόσμος δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.
Σύμφωνα με τον Φίλιπ Λούθερ, διευθυντή της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η εγκατάλειψη του βέτο θα είχε επιτρέψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ασκήσει, για παράδειγμα, δίωξη κατά των υπεύθυνων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία.
Εκτός της πρότασης για το βέτο, η Διεθνής Αμνηστία ζητεί να σταματήσει η συνεχής τροφοδοσία χωρών με όπλα τα οποία πέφτουν στα χέρια των ένοπλων οργανώσεων και καλεί όλες τις χώρες να επικυρώσουν στη Σύμβαση για το Εμπόριο Οπλων, η οποία ετέθη σε ισχύ το 2014.
Τέλος, εκφράζει την απαισιοδοξία της για τις προοπτικές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το 2015 προβλέποντας ότι όλο και περισσότεροι πολίτες θα εξαναγκασθούν να ζήσουν υπό τον έλεγχο βάναυσων ένοπλων ομάδων.