Τουρκία: Νέο κύμα συλλήψεων για τις παράνομες υποκλοπές

Η τουρκική δικαιοσύνη διέταξε σήμερα ένα νέο κύμα 54 συλλήψεων στο πλαίσιο της έρευνας για τις παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές συνομιλιών πολλών υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο σημερινός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
2'

Με εντολή της εισαγγελίας της Άγκυρας, οι δυνάμεις της τάξης προχώρησαν νωρίς το πρωί σε περίπου 40 συλλήψεις σε 20 πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα και το Ικόνιο (κεντρική Τουρκία), το Χακάρι, το Βαν και το Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολική Τουρκία), ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Από τον Ιούλιο, η δικαιοσύνη έχει ανακρίνει πολλές δεκάδες αστυνομικούς και υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους που είναι ύποπτοι ότι κατέγραψαν παράνομα συνομιλίες του Ερντογάν, της οικογένειάς του και υπουργών του ισλαμοσυντηρητικού καθεστώτος που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002 στην Τουρκία.

Όλοι οι ύποπτοι θεωρείται πως πρόσκεινται στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ή πως ενήργησαν για λογαριασμό του. Ο Γκιουλέν είναι ένας πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, ο οποίος αφότου αποσύρθηκε στις ΗΠΑ διευθύνει ένα ισχυρό δίκτυο σχολείων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρήσεων.
Ο Ερντογάν του κήρυξε τον πόλεμο μετά την υπόθεση διαφθοράς που είχε στόχο την κυβέρνηση και τους οικείους του το Δεκέμβριο του 2013. Κατηγορεί τον Γκιουλέν, το δίκτυο του οποίου έχει μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη της Τουρκίας, ότι οικοδόμησε ένα "παράλληλο κράτος" και ότι κατασκεύασε αυτό το σκάνδαλο για να προκαλέσει την πτώση του.

Πολλές κατηγορίες με στόχο τον αρχηγό του κράτους βασίζονταν σε τηλεφωνικές υποκλοπές, οι ηχογραφήσεις των οποίων κυκλοφόρησαν ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες του Ερντογάν, τον κατηγόρησε στην αρχή του μήνα από τις στήλες των "Νιού Γιόρκ Τάιμς" ότι οδηγεί τη χώρα προς τον "ολοκληρωτισμό".

Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε τη Δευτέρα ένταλμα σύλληψης --το δεύτερο-- σε βάρος του Γκιουλέν και του δημοσιογράφου Εμρέ Ουσλού, ο οποίος αναχώρησε από την Τουρκία και πιστεύεται πως είναι ο μυστηριώδης πληροφοριοδότης ο οποίος, με το ψευδώνυμο Φουάτ Αβνί, δημοσιοποίησε στο Twitter πολλές κατηγορίες εναντίον του καθεστώτος. Ο Ουσλού αρνείται πως είναι η πηγή των διαρροών αυτών.

Σχετικές ειδήσεις