Αυστρία: Νομοσχέδιο υπό το φόβο του Ισλαμικού Κράτους

Νόμο που ρυθμίζει τη λειτουργία των μουσουλμανικών οργανώσεων στη χώρα, επιφυλάσσοντας για την αυστριακή μειονότητα των μουσουλμάνων μια μεταχείριση που δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη θρησκευτική κοινότητα, υιοθέτησε το κοινοβούλιο της Αυστρίας.
2'

Ο «νόμος για το Ισλάμ» απαγορεύει τη χρηματοδότηση ισλαμικών οργανώσεων από το εξωτερικό και απαιτεί από κάθε ομάδα που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους της Αυστρίας να χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη, γερμανική μετάφραση του Κορανίου.

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη βουλή χωρίς πολλές αντιδράσεις σε μια χώρα όπου ζουν κυρίως καθολικοί, ενώ έχει την υποστήριξη και των Αυστριακών επισκόπων.

«Θέλουμε ένα Ισλάμ αυστριακού τύπου και όχι ένα στο οποίο θα υπερισχύουν άλλες χώρες», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο 28χρονος συντηρητικός υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας.

Σημειώνεται ότι οι 500.000 μουσουλμάνοι που ζουν στην Αυστρία αποτελούν περίπου το 6% των κατοίκων της χώρας, ενώ στην πλειονότητά τους είναι οικογένειες Τούρκων μεταναστών. Πολλοί από τους ιμάμηδες στέλνονται στη χώρα και χρηματοδοτούνται από την Κρατική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Ο Μεχμέτ Γκορμέζ, επικεφαλής της Κρατικής Διεύθυνσης, δήλωσε πάντως, πριν υιοθετηθεί ο νόμος, ότι «με αυτό το νομοσχέδιο οι θρησκευτικές ελευθερίες στην Αυστρία πηγαίνουν πίσω εκατό χρόνια».

Από την πλευρά του, ο μεγαλύτερος ισλαμικός οργανισμός της Αυστρίας, ο IGGiΟ, αποδέχθηκε το νόμο, όμως η νεολαία του τάχθηκε εναντίον του νομοσχεδίου, όπως και η χρηματοδοτούμενη από την Άγκυρα Τουρκική- Ισλαμική Ένωση στην Αυστρία (ATIB), η οποία διαχειρίζεται πολλά τεμένη και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Αν και η αυστριακή κυβέρνηση προειδοποιεί ότι αυξάνεται η επιρροή του ακραίου Ισλάμ στη χώρα και περίπου 170 άνθρωποι έχουν φύγει από την Αυστρία για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις στο Ιράκ και τη Συρία, δεν έχουν σημειωθεί πράξεις βίας που να αποδίδονται σε ισλαμιστές, ενώ οι σχέσεις με τη μουσουλμανική κοινότητα είναι μέχρι στιγμής χωρίς προβλήματα. Αντίθετα μάλιστα με τη Γαλλία, η Αυστρία δεν έχει απαγορεύσει στις μουσουλμάνες να φοράνε μαντήλα δημοσίως.

Παρόλα αυτά, η δημοτικότητα του ακροδεξιού και αντιμεταναστευτικού Κόμματος της Ελευθερίας, που ήταν αντίθετο στο νομοσχέδιο καθώς το θεωρούσε πολύ ήπιο, φτάνει σχεδόν το 25%. Την ίδια ώρα, οι Σοσιαλιστές και οι συντηρητικοί μάχονται να διατηρήσουν την πλειοψηφία από κοινού.

Σχετικές ειδήσεις