ΕΔΑΔ: Δικαιολογείται η χρήση κρυφής κάμερας για λόγους δημοσίου συμφέροντος
Με την απόφαση αυτή-η οποία μάλιστα είναι η πρώτη που αφορά στη χρήση κυφής κάμερας από δημοσιογράφους- καταδίκασε την Ελβετία γιατί προσπάθησε να εμποδίσει την πρακτική αυτή.
Συγκεκριμένα, οι τέσσερις δημοσιογράφοι —στους οποίους συμπεριλαμβανόταν ο τότε αρχισυντάκτης της ελβετικής γερμανόφωνης δημόσιας τηλεόρασης (SF DRS) Ούλριχ Χάλντιμαν—, είχαν διωχθεί για «ακρόαση και καταγραφή συνδιαλέξεων» χωρίς τη συγκατάθεση των ενδιαφερομένων, εξαιτίας μιας συνομιλίας που είχαν καταγράψει με κρυφή κάμερα και είχαν καταδικαστεί στην καταβολή προστίμων ύψους μεταξύ 120 και 4.200 ελβετικών φράγκων.
Το ΕΔΑΔ συμπέρανε ότι παραβιάστηκε η ελευθερία της έκφρασης των δημοσιογράφων που προσέφυγαν σε αυτό.
«Η παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή του ασφαλιστή δεν ήταν τέτοιας βαρύτητας που να ξεπερνάει το δημόσιο συμφέρον της πληροφόρησης για τις αθέμιτες πρακτικές στο πεδίο της πώλησης ασφαλίσεων», έκρινε το ΕΔΑΔ, υπενθυμίζοντας ότι στο ρεπορτάζ το πρόσωπο και η φωνή του ενδιαφερομένου είχαν καλυφθεί και αλλοιωθεί αντίστοιχα με τεχνικά μέσα.
Στο σκεπτικό του Δικαστηρίο ήταν επίσης ότι η επιβολή προστίμων στους δημοσιογράφους, μπορεί να αποτρέψουν το Τύπο «να κάνει κριτική» όσον αφορά τέτοιες αθέμιτες πρακτικές, σημείωσε το Δικαστήριο.
Ακόμη, το ΕΔΑΔ ανέφερε ότι αν και οι δημοσιογράφοι έκαναν ένα ρεπορτάζ ασφαλώς «μειωτικό» για τον ασφαλιστή, ενήργησαν με «καλή πίστη», στον βαθμό που περιόρισαν τη χρήση κρυφής κάμερας.
Πάντως, η απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ, η οποία ανακοινώθηκε χθες, δεν είναι τελεσίδικη.