«Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι παρακολουθούσε τα τηλέφωνα τουλάχιστον 100 δημοσιογράφων»

Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, επικεφαλής των οποίων είναι ο Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του Ν. Γκρούεφσκι), παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες πάνω τουλάχιστον 100 δημοσιογράφων στη χώρα, που εργάζονται τόσο σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης όσο και σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, κατήγγειλε την Τετάρτη (25/2) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, στο πλαίσιο των αποκαλύψεών του για το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

«Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι παρακολουθούσε τα τηλέφωνα τουλάχιστον 100 δημοσιογράφων»
2'

Ο κ. Ζάεβ δεν έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των υποκλοπών αυτών, παρά μόνο στους θιγόμενους δημοσιογράφους, καθώς σε αυτές περιέχονται και προσωπικές συνομιλίες.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζάεφ, ο δημοσιογράφος που οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν περισσότερο ήταν ο Νίκολα Μλαντένοφ, ένας από τους γνωστότερους στη χώρα, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε "περίεργο" αυτοκινητιστικό δυστύχημα έξω από τα Σκόπια, τον Μάρτιο του 2013.

Ο Μλαντένοφ ήταν εκδότης του εβδομαδιαίου πολιτικού περιοδικού "Φόκους" και δεινός επικριτής της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο των σημερινών αποκαλύψεών του, έδωσε στη δημοσιότητα έξι συνομιλίες μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, από τις οποίες, όπως είπε ο κ. Ζάεβ, αποκαλύπτεται ο ασφυκτικός έλεγχος που ασκεί η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι στα κρατικά και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Στις συνομιλίες αυτές, οι κυβερνητικοί παράγοντες καθορίζουν ποια θέματα της επικαιρότητας και με ποιον τρόπο πρέπει να προβληθούν από τα αναφερόμενα μέσα ενημέρωσης και ποια πρέπει να αποσιωποιηθούν.

Σε μία από τις συνομιλίες αυτές, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών φέρεται να λέει ότι ο ιδιωτικός φιλοκυβερνητικός σταθμός "Sitel" (ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στη χώρα) λαμβάνει πάνω από δύο εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από την κυβέρνηση.

Ακόμη, μεταξύ των τηλεφωνικών συνομιλιών που παρουσίασε ο κ.Ζάεφ, είναι και μία μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι και του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπου ο κ. Γκρούεφσκι ζητά να εξασφαλιστεί κονδύλι 500.000 ευρώ για να πληρώσει η κυβέρνηση κάποια ντοκιμαντέρ.

Οι αποκαλύψεις του κ. Ζάεφ είναι οι τέταρτες στη σειρά σχετικά με το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που συνταράσσει τη χώρα. Η αντιπολίτευση έχει γνωστοποιήσει μέχρι στιγμής ότι η κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι, μέσω των μυστικών υπηρεσιών, παρακολουθούσε τα τηλέφωνα πάνω από 20.000 πολιτών της χώρας, επενέβαινε με τρόπο απροκάλυπτο στη λειτουργία της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης, ενώ δίωκε πολιτικούς αντιπάλους της.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή