Ο Μίκυ Μάους του… πρώην ανατολικού μπλοκ
Μίκυ Μάους, Χιονάτη, Πλούτο και Γκούφυ: Μπορεί να αποτελούν κλασικά δείγματα κινουμένων σχεδίων από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, ωστόσο, τα παιχνίδια με τους χαρακτήρες που εκατομμύρια άνθρωποι λάτρεψαν και λατρεύουν κατασκευάζονταν, τη δεκαετία του '60, στο Ζάγκρεμπ.
Λεπτομέρειες για το εργοστάσιο παραγωγής ηρώων της Disney και την... τύχη που είχαν παιχνίδια της Biserka φέρνει στο "φως" τηλεγράφημα του κροατικού πρακτορείου ειδήσεων Hina.
Όπως επισημαίνεται, η εταιρεία ήταν η μοναδική στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που είχε άδεια από τη Disney για να κατασκευάζει παιχνίδια και μπάλες με τυπωμένους τους χαρακτήρες της Disney πάνω σε αυτές.
Το εργοστάσιο έκλεισε τη δεκαετία του '90 και τα παιχνίδια της Biserka με τους χαρακτήρες της Disney να είναι, πλέον, σπάνια είδη που αξίζει να τα συλλέξει κάποιος, δήλωσε στο Hina ο Τόνι Πολιτέο, σχεδιαστής, καλλιτέχνης και κάτοχος εκατοντάδων παιχνιδιών Biserka στη συλλογή του.
Ορισμένα από τα παιχνίδια που κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο προσφέρονται μέσω του eBay. Για παράδειγμα, μια σπάνια -εκλεκτής ποιότητας- εικόνα του Αϊ-Βασίλη, που κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο Biserka το 1970 μπορεί να αγοραστεί για 80 δολάρια ή ένα vintage παιχνίδι από καουτσούκ Ντόναλντ Ντακ από το ίδιο εργοστάσιο προσφέρεται στην τιμή των 15 δολαρίων.
Ο κ. Πολιτέο τόνισε ότι ορισμένα από τα παιχνίδια που μοιάζουν με χαρακτήρες της Disney, όπως ο Μίκι Μάους, ο Πλούτο, ο Γκούφυ ή ο Ντόναλντ Ντακ είναι μοναδικά, καθώς βρίσκονται σε "καταστάσεις" όχι τόσο συνηθισμένες: για παράδειγμα, βρέθηκε ένας καουμπόι Γκούφυ.
Ο ίδιος σημείωσε πως είναι λυπηρό ότι η Κροατία δεν προχώρησε στην ίδρυση μουσείου με παιχνίδια από το εργοστάσιο Biserka.
Ο πρώην διευθυντής του εργοστασίου Μάρκο Μπογκντάνοβιτς θυμάται ότι το εργοστάσιο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1946 ως συνεταιρισμός για την παραγωγή διχτυών, στην οδό Ιλίτσα. Αργότερα, ξεκίνησε την παραγωγή παιχνιδιών και το 1962 απέκτησε την άδεια της Disney για παραγωγή παιχνιδιών.
Το εργοστάσιο παρήγαγε, επίσης, παιχνίδια με τους χαρακτήρες των Στρουμφ και επίσης, μπάλες, επιτραπέζια παιχνίδια, είπε ο κ. Μπογκντάνοβιτς. Εκείνη την εποχή, πρόσθεσε, "οι εξαγωγές των προϊόντων κατευθύνονταν στη Ρωσία, την Τσεχοσλοβακία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες".
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ