ΗΠΑ: Αποθεωτική υποδοχή στον Νετανιάχου από τα μέλη του Κογκρέσου (photos&vid)
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου στις Ηνωμένες Πολιτείες τασσόμενος εναντίον της πιθανής συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Όπως είπε, μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα σημάνει τη συνεργασία με μια χώρα όπου είναι «βαθιά ριζωμένο το μαχητικό Ισλάμ», και προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη «θα είναι πάντα ένας εχθρός της Αμερικής».
«Εάν η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία γίνει αποδεκτή από το Ιράν, δεν θα εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα», όπως είπε. Κατά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, το Ιράν και η ηγεσία του αποτελούν απειλή όχι μόνο για το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή, αλλά για τα έθνη σε όλο τον κόσμο και ζήτησε να αναληφθεί δράση εναντίον του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
«Το καθεστώς του Ιράν αποτελεί σοβαρή απειλή, όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για την ειρήνη σ' όλο τον κόσμο», επέμεινε ο Νετανιάχου.
Στην πιο αναμενόμενη ομιλία ξένου ηγέτη ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου εδώ και χρόνια, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το καθεστώς του Ιράν είναι «ριζοσπαστικό όσο ποτέ» και δεν θα μπορούσε να είναι αξιόπιστος συνομιλητής.
Η συμφωνία που θα συντάξει με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπλοκάρει το δρόμο του Ιράν προς την απόκτηση (πυρηνικής) βόμβας «αλλά ανοίγει το δρόμο στην απόκτηση βόμβας». «Πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι για να σταματήσει η πορεία του Ιράν προς την κατάκτηση, την υποδούλωση και την τρομοκρατία», είπε.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εισήλθε στη μεγάλη αίθουσα του Αμερικανικού Κογκρέσου εν μέσω θερμών εκδηλώσεων και χειροκροτημάτων, έχοντας εγκάρδιες χειραψίες με πολλούς από τους γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο Νετανιάχου προσπάθησε να εκτονώσει την έντονη πολιτικοποίηση της ομιλίας του στο Κογκρέσο η οποία έχει προκαλέσει εσωτερική σύγκρουση στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών σχετικά με την προσπάθεια του Λευκού Οίκου να προσεγγίσει το Ιράν και να το εμποδίσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Όπως είπε ο Νετανιάχου είναι ευγνώμων προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τη δημόσια αλλά και προσωπική υποστήριξη που παρέχει στο Ισραήλ, αναφερόμενος στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια και την συνεισφορά για τη δημιουργία του Σιδηρού Θόλου, του αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος του Ισραήλ. «Λυπάμαι που κάποιοι αντιλαμβάνονται την εμφάνισή μου εδώ ως πολιτική», είπε ακόμη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου», συνέχισε, απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου. «Δεν έχει σημασία σε ποια πλευρά του διαδρόμου κάθεστε, μπορείτε να είστε με το Ισραήλ» συμπλήρωσε.
Η ομιλία του Νετανιάχου κλιμάκωσε την πολιτική του εκστρατεία κατά της διπλωματικής προσπάθειας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προσθέτοντας μια άνευ προηγουμένου πίεση στις σχέσεις των δυο ηγετών οι οποίες είναι «ήδη τεταμένες».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να άρουν τις κυρώσεις, έως ότου το Ιράν «αλλάξει τη συμπεριφορά του», ένα σχόλιο που θα μπορούσε να σκληρύνει τη στάση των Ρεπουμπλικανών ώστε να διατηρήσει η Ουάσιγκτον τις κυρώσεις προς την Τεχεράνη.
«Αν οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν είναι έτοιμες να επιμείνουν ώστε το Ιράν να αλλάξει τη συμπεριφορά του πριν από την υπογραφή μιας συμφωνίας, θα πρέπει τουλάχιστον να είναι έτοιμες να πιέσουν το Ιράν να αλλάξει τη συμπεριφορά του πριν από τη λήξη της συμφωνίας», είπε ο Νετανιάχου.
Πρόσθεσε ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου ισχυροποιεί τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων χωρών στη διαπραγμάτευση με το Ιράν.
Στην ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν ήταν παρόντες όλοι οι γερουσιαστές. Περίπου 60 Δημοκρατικοί γερουσιαστές και βουλευτές από το σύνολο των 232 εκλεγμένων του κόμματος δεν κάθισαν στα έδρανά τους διαμαρτυρόμενοι για την πολιτικοποίηση των θεμάτων ασφάλειας του Ισραήλ, ένα θέμα για το οποίο το Κογκρέσο είναι συνήθως ενωμένο.
Η απουσία τόσων πολλών Αμερικανών γερουσιαστών πιθανώς να αυξήσει την πολιτική ένταση στο εσωτερικό του Ισραήλ δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Πολλοί Ισραηλινοί είναι επιφυλακτικοί με την αποξένωση της χώρας από ένα σύμμαχο όπως οι ΗΠΑ που παρέχουν στο Ισραήλ ευρείας κλίμακας στρατιωτική και διπλωματική στήριξη.