V. Jourova: Η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδης αξία για μια πιό δίκαιη κοινωνία
«Η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδης αξία για μια πιό δίκαιη κοινωνία», τονίζει σε άρθρο της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επίτροπος της ΕΕ Vera Jourova, αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Η κ. Vera Jourova δεσμεύεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ασκήσει πιέσεις για να ληφθούν μέτρα με κατεύθυνση την εξάλειψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω του φύλου τους
Ακολουθεί το άρθρο της κ. Jourova :
Ευρώπη και ισότητα των φύλων: μια ημιτελής ιστορία
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου) θα ήθελα να τονίσω την πρόοδο προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ισότητας των δύο φύλων που έχει επιτευχθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι ένας «καλός τόπος διαμονής» για τις γυναίκες, αλλά πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες ώστε να συνεχιστεί και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο αυτή της η πορεία. Η εξάλειψη της ανισότητας μεταξύ των φύλων θα πρέπει να είναι ο στόχος μας για τα επόμενα χρόνια: στην Ευρώπη, καμία γυναίκα δεν πρέπει ποτέ να αμφιβάλλει ότι έχει ίσες ευκαιρίες σε σχέση με τους άνδρες. Στόχος μου στον τομέα αυτόν δεν είναι να γίνουν όλοι ίδιοι, αλλά να εξασφαλιστεί ότι άνδρες και γυναίκες έχουν τις ίδιες επιλογές στη ζωή και τα ίδια δικαιώματα και ελευθερίες.
Η ισότητα των φύλων συνιστά θεμελιώδη αξία των ευρωπαϊκών κοινωνιών
Εννέα στους δέκα Ευρωπαίους θεωρούν την ισότητα των φύλων ως θεμελιώδη αξία για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι οι ανισότητες των φύλων στη χώρα τους είναι λιγότερο διαδεδομένες σήμερα από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την πρόοδο που έχει πετύχει η Ευρώπη εδώ και αρκετές δεκαετίες. Τα κοινωνικά μοντέλα έχουν εξελιχθεί. Η παρουσία των γυναικών είναι έντονη στην αγορά εργασίας και οι γυναίκες έχουν αποκτήσει την οικονομική τους ανεξαρτησία.
Βλέπω με χαρά ότι οι άντρες επιθυμούν να συμμετέχουν πιο ενεργά σε δραστηριότητες οι οποίες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πιστευόταν ότι προορίζονται «μόνο για γυναίκες». Οι νέοι πατέρες είναι πλέον πρόθυμοι να επωφεληθούν από τη γονική άδεια, κάτι που οι περισσότεροι από τους πατέρες τους δεν θα είχαν καν σκεφτεί.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται ανισότητες. Περίπου τρεις στους πέντε ευρωπαίους πιστεύουν ότι οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες στη χώρα τους. Στην Ελλάδα το πιστεύουν αυτό ένας στους δύο. Συμφωνώ με τους ευρωπαίους συμπολίτες μου: η ισότητα των φύλων δεν είναι κατοχυρωμένη, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να εξασφαλιστεί ότι οι γυναίκες έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ή την ίδια αναγνώριση με τους άνδρες.
Η κάλυψη των κενών που απομένουν και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
Οι γυναίκες θα πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας, μεταξύ άλλων και σε ηγετικές θέσεις στις επιχειρήσεις ή στο δημόσιο. Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών ανέρχεται σήμερα σε 62,5% έναντι 74,3% για τους άνδρες. Οι νέες γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες να εισέλθουν στην αγορά εργασίας σε σχέση με τους νέους άνδρες. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται όλο το δυναμικό και το ταλέντο που μπορούν να προσφέρουν οι γυναίκες - αυτό το ταλέντο δεν θα πρέπει να πηγαίνει χαμένο.
Εξάλλου, οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσο όρο 16% λιγότερο από τους άνδρες για τις ίδιες θέσεις εργασίας. Έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εργαστούν σε θέσεις μερικής απασχόλησης ή να διακόψουν εντελώς τη σταδιοδρομία τους για να φροντίσουν παιδιά ή άρρωστους γονείς. Αυτή η ανισότητα συνεχίζεται επίσης στις συντάξεις των γυναικών, οι οποίες στην ΕΕ είναι κατά μέσο όρο 39% χαμηλότερες από αυτές των ανδρών (στην Ελλάδα 25,1% χαμηλότερες). Ο αόρατος φραγμός («γυάλινη οροφή») δεν έχει εκλείψει: Εξακολουθούν να είναι πολύ λίγες οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις. Σήμερα αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 20,2% των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις μεγαλύτερες εταιρείες, και μόνο το 3% γίνονται διευθύνοντες σύμβουλοι. Στις περιπτώσεις όπου έχει σημειωθεί πρόοδος, αυτή αφορά τις λίγες εκείνες χώρες που έχουν θεσπίσει νομοθετικά μέτρα. Τα εθνικά κοινοβούλια δεν αφήνουν επαρκή χώρο για τις γυναίκες και οι άνδρες εξακολουθούν να κατέχουν περισσότερο από τα δύο τρίτα των εδρών.
Τέλος, επιθυμώ να επισημάνω το πιο ανησυχητικό φαινόμενο: τη βία κατά των γυναικών. Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμπειρίες σωματικής ή σεξουαλικής βίας σε κάποια στιγμή της ζωής της. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη.
Η δέσμευσή μου ως Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων
Ως Επίτροπος αρμόδια για την δικαιοσύνη, τους καταναλωτές και την ισότητα των φύλων, μία από τις βασικές μου προτεραιότητες είναι η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Κατά τους προσεχείς μήνες, θα καθορίσω τρόπους για να εξασφαλιστεί στις γυναίκες μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, καθώς και σε ηγετικές θέσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ασκήσει επίσης πίεση για επαρκείς και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών, φροντίδας μετά το σχολείο, καθώς και υποστήριξης για τις γυναίκες και τους άνδρες που έχουν τη φροντίδα άλλων εξαρτώμενων ατόμων.
Σκοπεύουμε επίσης να συνεχίσουμε να ασκούμε έντονη πίεση ώστε να ληφθούν πρακτικά μέτρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που απομένουν προκειμένου η ισότητα των φύλων να καταστεί πραγματικότητα. Δεσμεύομαι για την αντιμετώπιση των εν λόγω προκλήσεων και την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων.