Ημέρα της Γυναίκας: Αθλήτριες αλλάζουν τα δεδομένα στο Αφγανιστάν
Τη δεκαετία του '90 και υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν είχαν αποκλειστεί από τη δημόσια ζωή.
Τους είχε απαγορευτεί να πηγαίνουν σχολείο, ακόμα και να βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς τη συνοδεία ενός αρσενικού μέλους της οικογένειάς τους.
Από το 2001 και την εκδίωξη των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών, οι γυναίκες της χώρας έχουν σημειώσει νίκες στον τομέα των δικαιωμάτων τους.
Όμως κάποιοι φοβούνται ότι η πρόοδος αυτή κινδυνεύει να αναχαιτιστεί καθώς συνεχίζεται η βία εναντίον των γυναικών και αυτές δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στην πολιτική.
«Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς τις γυναίκες και να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τα επιτεύγματά μας», δήλωσε ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (08/03).
Η Μαλίκα Γιουσούφι, είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας Γυναικών, μια ομάδα που ανοίγει νέους δρόμους για τα γυναικεία αθλήματα στο Αφγανιστάν παρότι οι αθλήτριες δεν έχουν πληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Αφγανοί αθλητές.
Για την προπόνησή τους οι αθλήτριες φορτώνουν τα ποδήλατά τους σε αυτοκίνητα και αναζητούν ήσυχους δρόμους έξω από την Καμπούλ, όπου δεν θα τραβήξουν την προσοχή.
Στη διάρκεια της προπόνησης, ο προπονητής τους προηγείται με το αυτοκίνητο.
«Ο προπονητής είναι σαν ασπίδα για εμάς», είπε η Γιουσούφι. «Αν δεν ήταν εδώ, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ποδήλατο».
Παρότι η στολή τους αποτελείται από μια φαρδιά μπλούζα και μακρύ παντελόνι, συχνά οι οδηγοί που τις συναντούν στον δρόμο κάνουν υβριστικά σχόλια, ενώ η αρχηγός της ομάδας έχει ακόμη εμφανή τα σημάδια από την πρόσκρουσή της με μια μοτοσικλέτα, ο οδηγός της οποίας προσπάθησε να την αρπάξει.
Ο προπονητής και πρόεδρος της Αφγανικής Ομοσπονδίας Ποδηλατών Αμπντούλ Σαντίκ Σαντίκι δεν φαίνεται ιδιαίτερα ανήσυχος. «Αυτοί είναι άνθρωποι που δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο», είπε.
Περισσότερες από 40 γυναίκες προπονούνται με την ομάδα, ο βασικός κορμός της οποίας έχει συμμετάσχει σε αρκετές διεθνές διοργανώσεις.
Η Γιουσούφι δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να γίνει η πρώτη Αφγανή που θα συμμετάσχει στον Γύρο της Γαλλίας, μια διοργάνωση στην οποία από τότε που ξεκίνησε, το 1903, η πλειονότητα των συμμετεχόντων είναι άνδρες.
Πηγή: ΑΠΕ