Malaysian Airlines: Παραμένει μυστήριο η εξαφάνιση του αεροπλάνου ένα χρόνο μετά
Μία πτήση ρουτίνας, ένα δρομολόγιο που ο πιλότος είχε εκτελέσει αμέτρητες φορές, μία υπόθεση που παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης ιστορίας: Η πτήση MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που είχε απογειωθεί από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο εξαφανίζεται σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο.
Ένας χρόνος άφατου πόνου για όσους περιμένουν μία απάντηση. Ένας χρόνος αδιάκοπων ερευνών. Ένας χρόνος έντονης συνωμοσιολογίας για την τύχη του εξαφανισμένου αεροσκάφους. Ένα χρόνος μετά και τα ερωτήματα παραμένουν άλυτα και επίμονα, στοιχειώνοντας συγγενείς και οικείους των επιβατών.
Το χρονικό
Το Boeing 777 της Malaysia Airlines είχε απογειωθεί στις 00.41 από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, μεταφέροντας 239 επιβάτες. Η τελευταία επαφή με τον πύργο ελέγχου καταγράφεται περίπου μιάμιση ώρα μετά, στις 1.19.
Τα στρατιωτικά ραντάρ ανιχνεύουν το αεροσκάφος στην περιοχή πάνω από τα νησιά Aνταμάν της Ινδίας στις 2.15 ενώ 7,5 ώρες μετά την απογείωσή του, στοιχεία από δορυφόρο καταδεικνύουν πως η πτήση βρισκόταν στον αέρα στις 8.11 το πρωί της ογδόης Μαρτίου, 7,5 ώρες μετά την απογείωσή του. Έπειτα το κενό. Οκτώ ημέρες αργότερα, εντοπίζονται τα πρώτα συντρίμμια στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.
Οι θεωρίες συνωμοσίας
Τις αρχικές εικασίες πως το αεροσκάφος είχε συντριβεί γρήγορα διαδέχτηκε το σενάριο της αεροπειρατείας και της σκόπιμης κατάρριψής του.
Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι ευρείας γκάμας, από ψύχραιμες εως εξωφρενικες. Το άρπαξαν εξωγήινοι; Ή βρίσκεται κάπου στα βάθη του Ινδικού Ωκεανού;
Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι πως, όντως, η άτρακτος του μοιραίου Boeing βρίσκεται βυθισμένη κάπου στον αχανή Ωκεανό. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας μιλούν είτε για αεροπειρατεία, είτε μηχανική βλάβη είτε ανθρώπινο λάθος που προκάλεσαν τη συντριβή του αεροσκάφους.
Άλλη μία θεωρία συνωμοσίας που διατυπώθηκε είναι πως το αεροσκάφος κατερρίφθη κοντά στις βάσεις του αμερικανικού Ναυτικού στο νησί Ντιέγο Γκαρσία, υπό το φόβο μιας νέας 11ης Σεπτεμβρίου στις ναυτικές εγκαταστάσεις. Η θεωρία της κατάρριψης επανέρχεται, αυτή τη φορά, όμως, οι θιασώτες της κάνουν λόγο για «κατά λάθος» κατάρριψη, κατά τη διάρκεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ και Ταϋλάνδης στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Ένα σενάριο που προώθησαν πολύ τα μέσα του ομίλου Μέρντοχ ήταν πως το αεροπλάνο οδηγήθηκε στο Πακιστάν, σε περιοχή που ελέγχουν οι Ταλιμπάν, με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως «ιπτάμενη βόμβα» κατά του Ισραήλ. Φυσικά δε λείπουν κι όσοι υποστηρίζουν πως η πτήση ΜΗ370 και η πτήση ΜΗ 17 που καταρρίφθηκε στην Ανατολική Ουκρανία ταυτίζονται.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό της ατράκτου εξακολουθούν. Δε θα εξακολουθούν εις το διηνεκές με την ίδια ένταση, άφησε να εννοηθεί ο Αυστραλός πρωθυπουργός.
Σε ένα κόσμο που η παραμικρή κίνηση οποιουδήποτε ζώντος οργανισμού έχει καταγραφεί από κάποιον, κάποτε, οι πιο έμπειροι ερευνητές, τα πιο σύγχρονα συστήματα έρευνας απέτυχαν στην περίπτωση ενός γιγαντιαίου αεροπλάνου.
Μέχρι στιγμής υπολογίζεται πως έχουν δαπανηθεί πάνω από 120 εκατομμύρια δολάρια για μία άκαρπη έρευνα. Ακόμη και σήμερα, το τι ακριβώς συνέβη με την πτήση των Μαλαισιανών Αερογραμμών παραμένει στη σφαίρα της θεωρίας.