Στην Αλ Κάιντα, μέσω αφγανικής κυβέρνησης, χρήματα της CIA
Ο ηγέτης της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν αρχικά εξέφρασε ανησυχίες για τα χρήματα αυτά, καθώς φοβόταν πως η CIA γνώριζε για την καταβολή των λύτρων και ότι πιθανόν είχε μολύνει τα χαρτονομίσματα με δηλητήριο ή ραδιενέργεια, ή ότι ανάμεσα στα χρήματα βρισκόταν μια συσκευή εντοπισμού, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα των Τάιμς. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν πρότεινε τα χρήματα να ανταλλαχθούν και τα λύτρα να καταβληθούν σε διαφορετικό νόμισμα.
Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι επιστολές σχετικά με την καταβολή των λύτρων ανακαλύφθηκαν μετά την έφοδο των SEALs το 2011 στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν, όταν εξοντώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν, στο οίκημα όπου ζούσε. Οι επιστολές αποτέλεσαν αποδεικτικά στοιχεία στη δίκη του Άμπιντ Νάσιρ, που καταδικάστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στη Νέα Υόρκη για υποστήριξη της τρομοκρατίας και συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη μιας βομβιστικής επίθεσης σε εμπορικό κέντρο στο Μάντσεστερ της Βρετανίας.
Οι Τάιμς εξήγησαν ότι ο Άμπντουλ Χαλίκ Φαράχι, ο Αφγανός γενικός πρόξενος στην Πεσάβαρ του Πακιστάν, είχε απαχθεί το 2008 και είχε παραδοθεί σε μέλη της αλ Κάιντα. Απελευθερώθηκε δύο χρόνια αργότερα, αφού οι αρχές του Αφγανιστάν κατέβαλαν $5 εκατ., ένα ποσό το ένα πέμπτο του οποίου προήλθε από το μυστικό ταμείο στο οποίο διοχετεύονταν κάθε μήνα χρήματα από τη CIA.
Η εφημερίδα επισήμανε ακόμη πως ένα ανώτερο στέλεχος της αλ Κάιντα έγραψε στον Οσάμα μπιν Λάντεν πως το ποσό αυτό προοριζόταν για όπλα, την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών της οργάνωσης και πληρωμές σε μέλη οικογενειών μαχητών της αλ Κάιντα που κρατούνταν στο Αφγανιστάν.
Το δημοσίευμα των Τάιμς σημείωσε πως τα χρήματα που παρέδιδε η CIA στο προεδρικό παλάτι επί των ημερών του Χαμίντ Καρζάι χρησιμοποιούνταν για την εξαγορά της υποστήριξης πολεμάρχων, βουλευτών και άλλων, για την κάλυψη μυστικών διπλωματικών ταξιδιών και την κάλυψη των εξόδων για τη στέγαση κορυφαίων αξιωματούχων.
Αφγανικές κυβερνητικές πηγές είπαν στην εφημερίδα πως οι πληρωμές έχουν μειωθεί αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Άσραφ Γάνι τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Πέραν της αλληλογραφίας των μελών της αλ Κάιντα, το ρεπορτάζ των Τάιμς, όπως διευκρίνισε η εφημερίδα, βασίστηκε επίσης σε συζητήσεις συνεργατών της με στελέχη της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και δυτικών κρατών. Η CIA αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ