Σκηνές Αποκάλυψης στο Βανουάτου (photos&vids)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε από τις Αρχές το Βανουάτου μετά το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Παμ, που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές και ισοπέδωσε ολόκληρες περιοχές. Έκκληση για βοήθεια απηύθυνε στη διεθνή κοινότητα ο πρόεδρος της χώρας, Μπόλντουιν Λονσντέιλ.
4'

Τέτοια είναι η κατάσταση στο Βανουάτου μετά το πέρασμα του Παμ, που το Γραφείο Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών δεν δύναται καν να υπολογίσει πόσα είναι τα θύματα και τι ακριβώς συμβαίνει στις διάφορες περιοχές της χώρας που επλήγησαν. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι έξι, εντούτοις θεωρείται δεδομένο ότι ο αριθμός των θυμάτων μιας από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της περιοχής, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Ενδεικτικό είναι ότι ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 44 νεκρούς σε μία μόνο από τις συνολικά έξι επαρχίες της εκ των φτωχότερων χωρών στον κόσμο.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam έως και το 90% των κατοικιών στο Πορτ Βίλα έχουν καταστραφεί!

Έκκληση για βοήθεια

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια απηύθυνε το Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας, Μπόλντουιν Λονσντέιλ.

«Απευθύνω έκκληση, εξ ονόματος της κυβέρνησης και του λαού του Βανουάτου, στη διεθνή κοινότητα να μας τείνει το χέρι μετά τις καταστροφές που μας έπληξαν», δήλωσε ο Λονσντέιλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών στο Σεντάι της Ιαπωνίας.

«Αγαπητοί συνάδελφοι έχουμε βιώσει όλοι μας την εμπειρία μιας καταστροφής κάποια στιγμή. Σήμερα, απευθύνουμε έκκληση να μας βοηθήσετε», ανέφερε, απευθυνόμενος σε άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες, προσθέτοντας ότι μιλάει με «πολύ βαριά καρδιά».

Η Βίβιεν Μάινταμπορν, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Νέας Ζηλανδίας, σημείωσε σε ανακοίνωσή της ότι «οι πρώτες πληροφορίες καταδεικνύουν ότι αυτή η φυσική καταστροφή ενδέχεται να είναι από τις χειρότερες στην ιστορία του Ειρηνικού».

Η ανταπόκριση ήταν άμεση, καθώς η Αυστραλία προσέφερε βοήθεια και διαβεβαίωσε ότι ετοιμάζει ομάδες έρευνας και βοήθειας για να μεταβούν στη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε να χορηγήσει βοήθεια 1,05 εκατ. δολαρίων, η Βρετανία βοήθεια ύψους 2,9 εκατ. δολαρίων και η Νέα Ζηλανδία βοήθεια 733.750 δολαρίων.

Σήμερα, Κυριακή (15/03) ξεκίνησε και η επιχείρηση παροχής βοήθειας. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Μια 9μελής ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ πρόκειται να φθάσει σήμερα στη χώρα προκειμένου να κάνει μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών που προκάλεσε ο κυκλώνας Παμ, κατηγορίας 5 και οι άνεμοι που τον συνόδευαν και έπνεαν με ταχύτητες άνω των 300 χλμ/ώρα.

«Το επίπεδο των ανθρωπιστικών αναγκών θα είναι τεράστιο», δήλωσε ο Κόλιν Κολέτ βαν Ρούγιεν, επικεφαλής του Oxfam στο Βανουάτου. «Ολόκληρες κοινότητες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», πρόσθεσε και ενημέρωσε ότι η επικοινωνία με οποιαδήποτε περιοχή εκτός της πρωτεύουσας, Πορτ Βίλα, παραμένει αδύνατη.

«Αναμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, ιδιαίτερα καθώς λαμβάνουμε πληροφορίες από απομακρυσμένα νησιά. Μιλάμε για μικρά νησιά που είναι απομακρυσμένα, τα οποία δεν διαθέτουν σύγχρονες υποδομές», δήλωσε ο βαν Ρούγιεν και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την επαρχία Σέφα, ενώ διατύπωσε τις ανησυχίες του ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και με άλλες περιοχές της χώρας.

Στο μεταξύ στρατιωτικό αεροσκάφος της Γαλλίας που μεταφέρει εξοπλισμούς και εφόδια έκτακτης ανάγκης απογειώθηκε από τη Νέα Καληδονία με προορισμό το Βανουάτου προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους κατοίκους του αρχιπελάγους.

«Το στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Casa μεταφέρει ιδίως μια γεννήτρια, σιτηρέσια, ένα μηχανισμό μετάδοσης. Σε αυτό επιβαίνουν ένας αξιωματικός του μηχανικού του στρατού ξηράς, ένα στέλεχος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Νέας Καληδονίας και ένα μέλος του Ερυθρού Σταυρού» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Πολ Μαρίν Κλοντόν, διευθυντής του γραφείου της ύπατης αρμοστείας της γαλλικής δημοκρατίας στην περιοχή.

Ο ίδιος έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά το πέρας μιας συνάντησης με αντικείμενο το συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης σε συνεργασία με τα προξενεία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

«Οργανώνουμε μια διαρθρωμένη απάντηση με τους εταίρους μας. Η Γαλλία θα αναλάβει να αξιολογήσει την κατάσταση στην περιοχή και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία που θα στείλουν 4 αεροσκάφη στην περιοχή θα ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες του πληθυσμού» εξήγησε ο Κλοντόν.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι προτεραιότητα είναι «να καταγραφεί η κατάσταση στο πεδίο και να αποκτηθεί μία πιο λεπτομερής εικόνα των αναγκών σε τοπικό επίπεδο».

Οργανώσεις αρωγής με τη σειρά τους προσπαθούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες και ετοιμάζονται να στείλουν ομάδες παροχής βοήθειας.

Το Βανουάτου αποτελούσε κτήση της Γαλλίας και της Βρετανίας ωσότου η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1980. Αποτελείται από περίπου 83 νησιά και έχει πληθυσμό 260.000 κατοίκους. Είναι ανάμεσα στα φτωχότερα κράτη του κόσμου και έχει πληγεί επανειλημμένα από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις