Εξομολόγηση Πούτιν ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα (video)
Ο Ρώσος πρόεδρος μιλάει για το παρασκήνιο των γεγονότων στην Κριμαία σε μία αποκαλυπτική του συνέντευξη στην ταινία : "Κριμαία. Δρόμος προς την πατρίδα''.
«ΓΙΑΤΙ ΒΟΗΘΗΣΑ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ!»
της Μαρίας Γιαχνάκη
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάδιμιρ Πούτιν σε συνέντευξη στους δημιουργούς της ταινίας "Κριμαία. Δρόμος προς την πατρίδα", η οποία προβάλλεται στη Ρωσία εξήγησε πώς και γιατί πριν ένα χρόνο βοήθησε τους κατοίκους της Κριμαίας να αποφασίσουν για τη μοίρα τους.
Ο Βλαδίμιρ Πούτιν παραδέχτηκε ότι δεν σκέφθηκε αμέσως την αλλαγή του καθεστώτος της Κριμαίας. "Ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί την απόσπαση της Κριμαίας από την Ουκρανία μέχρι που έφτασε η στιγμή και άρχισαν όλα αυτά τα επεισόδια στο Μαϊδάν, το κρατικό πραξικόπημα. Το πρώτο που έκανα, ήταν να αναθέσω την πραγματοποίηση μιας κλειστής δημοσκόπησης. Ανακαλύφτηκε ότι όσοι θέλουν να ενωθούν εκεί (στην Κριμαία) με τη Ρωσία, αποτελούν 75% από το συνολικό πληθυσμό. Για μένα ήταν φανερό ότι εάν προςεγγιζαμε το θέμα, το επίπεδο ή ο αριθμός όσων θέλουν να γίνει αυτό το ιστορικό γεγονός, θα αυξηθεί κατά πολύ".
"Ο τελικός στόχος δεν ήταν η κατάληψη της Κριμαίας ούτε κάποια προσάρτηση. Ο τελικός στόχος ήταν να δοθεί στους ανθρώπους η δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με το πώς θέλουν να ζήσουν από εδώ και στο εξής. Απολύτως ειλικρινά και με καλή πίστη σας το λέω. Μέσα μου σκέφτηκα: εάν οι άνθρωποι το θελήσουν, έτσι θα γίνει. Αλλιώς πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε; Ποτέ δε θα έκανα κάτι τέτοιο, εάν δεν θεωρούσα ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με τον τρόπο αυτό ", τόνισε.
"Όταν στο Κίεβο άλλαξε η εξουσία, η Ρωσία μπορούσε να αναγγείλει ότι έθεσε σε πλήρη μαχητική ετοιμότητα τις πυρηνικές της δυνάμεις," παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη συνέντευξή του.
"Βεβαίως, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε αμέσως πώς θα αντιδρούσαν στην επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Για το λόγο αυτό, αμέσως σε πρώτη φάση αναγκάστηκα να προσδιορίσω σχετικώς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Όχι απλά να προσδιορίσω, αλλά και να δώσω άμεσες εντολές", επισήμανε ο πρόεδρος.
Στην ερώτηση που του έγινε εάν σημαίνει ότι τέθηκαν σε πλήρη μαχητική ετοιμότητα οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας, ο επικεφαλής της χώρας απάντησε: "Ήμασταν έτοιμοι να το κάνουμε. Δεν σκοπεύαμε να πηγαίνουμε στα ίσια, μας ανάγκασαν όμως ".
Πρόσθεσε ότι "μιλούσε με τους εταίρους και έλεγε ότι η Κριμαία είναι ιστορικό μας έδαφος, εκεί μένουν Ρώσοι, βρέθηκαν σε κίνδυνο, δεν μπορούμε να τους εγκαταλείψουμε".
"Δεν πραγματοποιήσαμε εμείς το κρατικό πραξικόπημα, το έκαναν οι εθνικιστές και άνθρωποι μα ακραίες βλέψεις'', συνέχισε ο πρόεδρος. ''Τους στηρίξατε. Πού βρίσκεστε όμως; Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά; Εδώ όμως είμαστε εμείς και είναι δικό μας το έδαφος. Για ποιο πράγμα θέλετε να πολεμήσετε; Δεν γνωρίζετε; Ενώ εμείς γνωρίζουμε. Και είμαστε έτοιμοι στον πόλεμο".
"Είναι μια ειλικρινής και ανοικτή θέση. Για το λόγο αυτό δεν νομίζω ότι κάποιος είχε τη θέληση να ξεκινήσει κάποια παγκόσμια σύρραξη ", είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας. Τόνισε ακόμα ότι ήταν έτοιμος "για τη χειρότερη έκβαση των γεγονότων ".
Ο πρόεδρος της Ρωσία αποκάλεσε τις ΗΠΑ "πραγματικούς χειριστές ανδρεικέλων του Μαϊδαν".
"Τυπικά στήριζαν την αντιπολίτευση, πρώτα από όλα, οι Ευρωπαίοι. Γνωρίζαμε όμως πολύ καλά, όχι απλά αντιλαμβανόμασταν, αλλά γνωρίζαμε ότι πραγματικοί χειριστές ανδρεικέλων ήταν οι αμερικάνοι εταίροι – φίλοι μας'', τόνισε, συμπληρώνοντας: ''Εκείνοι βοήθησαν να εκπαιδεύσουν τους εθνικιστές, βοήθησαν την εκπαίδευση των μαχητικών ομάδων και στα δυτικά της Ουκρανίας, και στην Πολωνία, και εν μέρει στη Λιθουανία. Πώς λειτούργησαν οι εταίροι μας; Βοήθησαν στην διάπραξη του κρατικού πραξικοπήματος, δηλαδή άρχισαν να δρουν από θεση ισχύος ".
Πέρσι οι οργανωτές του κρατικού πραξικοπήματος στο Κίεβο σκόπευαν να εξοντώσουν τον Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, ο οποίος κατείχε τότε τη θέση του προέδρου της Ουκρανίας, δήλωσε ακόμα ο Πούτιν.
Στην ταινία "Κριμαία. Δρόμος προς την πατρίδα" ο πρόεδρος της Ρωσίας αποκάλυψε ακόμα:"Κάλεσα στο Κρεμλίνο τους επικεφαλής των ειδικών μας υπηρεσιών, του Υπουργείου Αμύνης, του ανέθεσα την υπόθεση να σώσουν τη ζωή του προέδρου της Ουκρανίας, αλλιώς θα τον είχαν εξοντώσει''.
Τη νύχτα της 21ης Φεβρουαρίου του 2014 ο Γιανουκόβιτς είπε στο τηλέφωνο στον Πούτιν για τα σχέδιά του να συμμετάσχει στο περιφερειακό συνέδριο στο Χάρκοβο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
"Δε θα το κρύψω, εξέφρασα την άποψή μου, ότι στην κατάσταση αυτή καλύτερα να μην φύγει από την πρωτεύουσα», συνέχισε. Έπειτα ο Γιανουκόβιτς ξανακάλεσε και είπε ότι αποφάσισε να πάει στο συνέδριο. Του είπα μόνο "τουλάχιστον μην αποσύρετε τις Δυνάμεις Ασφαλείας". "Ναι, βεβαίως, το κατανοώ πλήρως " απάντησε . Έφυγε και απέσυρε όλες τις Δυνάμεις Ασφαλείας!"
''Την ίδια μέρα η αντιπολίτευση κατέλαβε την προεδρική διοίκηση και την κυβέρνηση. Έπειτα, στις 22 Φεβρουαρίου ήδη, ο Βίκτωρ Φεντόροβιτς με πήρε άλλη μία φορά. Είπε ότι βρίσκεται στο Χάρκοβο. Ήθελε να συμβουλευτεί, να μιλήσει σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης'', συνέχισε ο Πούτιν. ''Βεβαίως του είπα ότι είμαι έτοιμος, να μιλήσουμε οπουδήποτε".
Εντωμεταξύ έφταναν πληροφορίες για την προετοιμασία όχι μόνο της σύλληψης του Γιανουκόβιτς, αλλά και της φυσικής του εξόντωσης, παρατήρησε ο Πούτιν. "Εάν δεν υπήρχε κάτι τέτοιο, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα έλυναν πιο εύκολα τις υποθέσεις που έθεσαν στον εαυτό τους ", εξήγησε.
Ο Πούτιν πρότεινε στον Γιανουκόβιτς να συναντηθούν, παραδείγματος χάριν, στο Ροστόφ και εξέφρασε την ετοιμότητα να προσέλθει. Σύντομα όμως οι υπάλληλοι της ασφαλείας του Γιανουκόβιτς του ανέφεραν τηλεφωνικώς ότι δεν μπορούν να πετάξουν. "Αργότερα μάθαμε ότι την ίδια στιγμή ήδη είχαν πυροβολήσει τη συνοδεία του, πυροβόλησαν και τον Γενικό Εισαγγελέα Πσένκα και τραυμάτισαν έναν από τους υπαλλήλους της ασφαλείας του'', είπε ο Πούτιν. ''Δηλαδή εκείνη τη στιγμή είχε ήδη πραγματοποιηθεί το κρατικό πραξικόπημα και στην ουσία άρχισε η επιχείρηση για τη σύλληψη και την εξόντωσή του από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ".
Ο Γιανουκόβιτς πήγε στην Κριμαία. "Οι δικές μας υπηρεσίες ραδιοπαρακολούθησης, στην ουσία, παρακολουθούσαν τη συνοδεία του. Κάθε φορά εντοπίζαμε πού βρίσκεται από την πορεία της συνοδείας του.΄Οταν όμως μου έδειξαν το χάρτη, κατάλαβα αμέσως ότι σε λίγο θα βρεθεί στην παγίδα. Πέραν τούτου, σχετικά με τις πληροφορίες που είχαμε, εκεί ήταν τοποθετημένα πολυβόλα μεγάλου διαμετρήματος για να μην έχουν πολλές συζητήσεις ", είπε ο Πούτιν. Ήταν από τις 22 προς τις 23 Φεβρουαρίου.
"Στους υπαλλήλους της ασφαλείας του Γιανουκόβιτς έστειλαν πληροφορίες ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν άλλο. Πριν τον εντοπίσουν όμως με βοήθεια τεχνικών μέσων, ετοιμαστήκαμε να τον βγάλουμε αμέσως από το Ντονέτσκ, από στεριά, από θάλασσα ή και από αέρα ", συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Γιανουκόβιτς όμως δε θέλησε να μεταβεί στη Ρωσία και κατέφυγε στην Κριμαία. Μερικές μέρες ακόμη, όσο εξελίσσονταν τα γεγονότα με το πραξικόπημα, βρισκόταν στο έδαφος της Ουκρανίας.
"Αν και σε λίγες ημέρες, όταν έγινε γνωστό ότι δεν έχει με ποιον να συνομιλήσει στο Κίεβο, ζήτησε να τον μεταφέρουμε στο έδαφος της Ρωσίας ", είπε ο Πούτιν.
"Το γεγονός ότι σώσαμε τη ζωή του, τη ζωή των μελών της οικογένειάς του, θεωρώ πως ήταν μια αγαθή πράξη, ευγενής", θεωρεί ο ρώσος πρόεδρος. Δεν θέλω να εκτιμήσω την εργασία του. Δεν μπόρεσα να υπογράψω το διάταγμα περί χρήσης όπλων. Δεν το κατάφερα ", λέει ο Πούτιν. Και προσθέτει: "Μπορεί κανείς άραγε να τον καταδικάσει για την παράλειψη αυτή; Δεν ξέρω, Και δε σκοπεύω να το κάνω, Θεωρώ όμως πως έχω δικαίωμα να το κάνω. Δεν γνωρίζω αν είναι καλό ή κακό, οι επιπτώσεις λόγω της παράλειψης είναι τεράστιες. Είναι ολοφάνερο ".
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάδιμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι για τον αφοπλισμό των ουκρανικών μονάδων στρατού μεταφέρθηκαν στην Κριμαία δυνάμεις των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας.
"Για να αποκλείσουμε και να αφοπλίσουμε 20 χιλιάδες άτομα, που ήταν πολύ καλά οπλισμένα, χρειάστηκε μια ειδική σύνθεση του προσωπικού, και όχι μόνο ποσοτική αλλά και ποιοτική. Χρειάστηκαν ειδικοί που να ξέρουν να το κάνουν. Για το λόγο αυτό έδωσα εντολές και οδηγίες στο Υπουργείο Αμύνης, δεν χρειάζεται να το κρύβω κιόλας, για την ενίσχυση της ασφάλειας των στρατιωτικών μας εγκαταστάσεων στην Κριμαία ,να μεταφερθούν εκεί ειδικές μονάδες της Γενικής Διεύθυνσης Κατασκοπείας και των δυνάμεων των πεζοναυτών ".
Όπως είπε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εκείνο το διάστημα έγιναν πολλά τηλεφωνήματα από δυτικούς ηγέτες. "Μας έπαιρναν πολλοί, οι αμερικάνοι εταίροι μας, όταν μιλούσαμε, άμεσα λέγαμε ότι έχουμε αποκλείσει τις ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες. Είπα ότι εκεί δεν υπάρχουν πλέον στρατιωτικές μονάδες, υπάρχουν ομάδες ανθρώπων, στρατιωτικών. Είναι χωρίς όπλα, δεν τους απειλεί κανείς και θα κάνουμε τα πάντα για να μην δημιουργηθεί κανένα ένοπλο επεισόδιο. Δεν είναι όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι κάτι άλλο ", τόνισε ο Πούτιν.
Αναφερόμενος στις αντιρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν, ο επικεφαλής του κράτους είπε ότι πρέπει να επιβάλλονται σε όσους "πραγματοποιούν το κρατικό αυτό πραξικόπημα και σε όσους το βοηθούν".
"Λειτουργήσαμε προς όφελος των Ρώσων και όλης της χώρας. Είναι εντελώς ανεπίτρεπτο να ανταλλάξουμε κάτι τέτοιο με χρήματα, να ανταλλάξουμε ανθρώπους με κάποια αγαθά, μέσω κάποιων επαφών η κάποιων τραπεζικών συναλλαγών», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας. Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και το συμφέρον του εταίρου μας. Σημαίνει όμως ότι και όλοι οι εταίροι μας πρέπει να σέβονται τη Ρωσία και τα συμφέροντά της ".