Κατάινεν: Θαύμα η επιστροφή της Πορτογαλίας στην ανάπτυξη

«Θαύμα» χαρακτήρισε την επιστροφή της Πορτογαλίας στην ανάπτυξη, τρία χρόνια αφού έλαβε διεθνή οικονομική βοήθεια ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν εφιστώντας την προσοχή στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Κατάινεν: Θαύμα η επιστροφή της Πορτογαλίας στην ανάπτυξη
1'

«Η Επιτροπή αναμένει ένα εθνικό πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, το οποίο πρέπει να επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της Πορτογαλίας να συνεχίσει την οικονομική της μεταμόρφωση», δήλωσε ο Κατάινεν στους δημοσιογράφους από τη Λισαβόνα.

«Η Πορτογαλία πέτυχε ένα θαύμα», διότι «σταθεροποίησε την κατάσταση και επέστρεψε στην ανάπτυξη, τρία χρόνια μετά την έναρξη» του προγράμματος διάσωσής της, πρόσθεσε ο επίτροπος που είναι αρμόδιος για τις Επενδύσεις, την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.

Όμως «δεν υπάρχει θέση για φιλοφρονήσεις, η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις» προκειμένου να «αντιμετωπίσει τις αδυναμίες» της οικονομίας της, υπογράμμισε ο Κατάινεν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος έχει μεταβεί στη Λισαβόνα για να προωθήσει το σχέδιο επενδύσεων ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 0,9%, η Πορτογαλία κατέγραψε το 2014 για πρώτη φορά ανάπτυξη μετά το 2010.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο επιβεβαίωσε σήμερα τις προβλέψεις για ανάπτυξη «περίπου 1,5% το 2015», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να είναι «ακόμη υψηλότερη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα εκτίμησε ότι «μια ανάπτυξη 2%» είναι πιθανή «αυτή τη χρονιά εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή