Πακιστάν: Του έβγαζαν τα νύχια για να ομολογήσει το φόνο
Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες προτού απαγχονιστεί κι ενώ τον είχαν ντύσει ήδη με την λευκή φόρμα, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, και του είχαν ζητήσει να γράψει την τελευταία επιθυμία του, είπε η οικογένειά του.
"Τον έντυσαν με την λευκή φόρμα για την εκτέλεση. Μετά του ζήτησαν να γράψει την τελευταία επιθυμία του. Έγραψε: 'Είμαι αθώος. Θέλουν να με απαγχονίσουν για ένα έγκλημα που δεν έχω διαπράξει, για να σώσουν άλλους που έχουν απελευθερωθεί", είπε ο Ζαμάν.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Σαφκάτ, ο θανατοποινίτης υπέστη βασανιστήρια για να ομολογήσει ότι ήταν ο δολοφόνος ενός παιδιού: του έσβηναν αναμμένα τσιγάρα πάνω στο σώμα του και του έβγαζαν τα νύχια.
Η υπόθεσή του προκάλεσε την οργή των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκκλήσεις για οίκτο από την οικογένειά του.
Η θανατική ποινή είναι παράνομο να εφαρμόζεται εναντίον ενός κατηγορούμενου κάτω των 18 ετών την εποχή που διαπράττει το έγκλημα, ενώ δεν γίνεται αποδεκτή η ομολογία που αποσπάται με βασανιστήρια.
Η οικογένεια του Χουσέιν κάλεσε χθες την κυβέρνηση να του χαρίσει τη ζωή καταγγέλλοντας το στρεβλό δικαστικό σύστημα που επιτρέπει τα βασανιστήρια επί μήνες για την απόσπαση ομολογίας.
Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι οι καταδικαστικές αποφάσεις στο Πακιστάν είναι εξαιρετικά αναξιόπιστες καθώς το απαρχαιωμένο ποινικό σύστημα σχεδόν δεν λειτουργεί, τα βασανιστήρια είναι κοινός τόπος και η αστυνομία στο μεγαλύτερο μέρος της ανεπαρκώς εκπαιδευμένη.
Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Reprieve ανακοίνωσε ότι θα διεθαχθεί έρευνα για την ηλικία του Χουσέιν την εποχή που καταδικάστηκε και για τα βασανιστήρια τα οποία υπέστη προτού "ομολογήσει" το έγκλημα, έγραψε η Dawn.
Το Πακιστάν εκτέλεσε χθες Τετάρτη δι'απαγχονισμού εννέα ανθρώπους ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των εκτελεσθέντων τις δύο τελευταίες ημέρες σε 21. Την Τρίτη εκτελέστηκαν 12, ενώ 48 έχουν εκτελεστεί μετά την άρση του ανεπίσημου μορατόριου τον Δεκέμβριο.
Ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ ήρε το μορατόριουμ στις 17 Δεκεμβρίου, μία ημέρα μετά την επίθεση ενόπλων πακιστανών Ταλιμπάν σε σχολείο με 134 μαθητές και 19 ενήλικες νεκρούς.