Σερβία: Εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την 16η επέτειο των νατοϊκών βομβαρδισμών
Η κεντρική τελετή θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Βελιγράδι, μπροστά από το κτίριο του πρώην Γενικού Επιτελείου του Σερβικού Στρατού, στις 19:58, την ώρα που πριν από 16 χρόνια τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ άρχισαν επιδρομές εναντίον στόχων στη Γιουγκοσλαβία.
Στην κεντρική τελετή, στη συμβολή των οδών Νεμάνινα και Κνέζα Μίλοσα, θα παραστούν ο πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εκπρόσωποι του προέδρου της Σερβίας, της Σερβικής Βουλής, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και αντιπροσωπείες οργανώσεων.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς επισκέπτεται σήμερα την πόλη Αλεξίνατς και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Η πόλη των 17.000 κατοίκων στην κοιλάδα του νότιου Μοράβα βομβαρδίστηκε αρκετές φορές την άνοιξη του 1999 και στις επιθέσεις σκοτώθηκαν 24 άτομα.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς κατέθεσε σήμερα (24/03) στεφάνι στο μνημείο για τα μέλη της σερβικής αστυνομίας που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς, στο Βελιγράδι, στην οδό Κνέζα Μιλόσα, τονίζοντας ότι το θάρρος και η θυσία τους δεν πρέπει να λησμονηθούν ποτέ.
«Ήταν συνώνυμο τους θάρρους και της αποφασιστικότητας. Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής σε όλα τα θύματα του υπουργείου Εσωτερικών και κυρίως θυμόμαστε τους 167 αστυνομικούς που έδωσαν τη ζωή τους τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο» ανέφερε ο Στεφάνοβιτς.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον πρόεδρο της Συνέλευσης του Δήμου Βελιγραδίου, Νίκολα Νικοντίγιεβιτς θα παραστούν αργότερα στην τελετή μνήμης, στο λόφο Στραζέβιτσα, έξω από το Βελιγράδι.
Στο Πάρκο Τασμαϊντάν του Βελιγραδίου, στο μνημείο για τα θύματα των αεροπορικών βομβαρδισμών στεφάνια θα καταθέσουν ο υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης, Βετεράνων Πολέμου και Κοινωνικής Πολιτικής, Αλεξάνταρ Βούλιν, ο αναπληρωτής δήμαρχος Βελιγραδίου, Αντρέι Μλαντένοβιτς και το Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων, η Ένωση Οργανώσεων Αγωνιστών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Πολέμου της Γιουγκοσλαβίας (SUBNOR).
Ο δήμαρχος Βελιγραδίου, Σίνισα Μάλι θα καταθέσει στεφάνι και θα συμμετάσχει σε εκδήλωση μνήμης μπροστά από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο "Ντράγκισα Μίσοβιτς", όπου σκοτώθηκαν μέλη της Στρατιωτικής Φρουράς και ασθενείς του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 16 χρόνων διοργανώνουν, επίσης, η Ένωση Αναπήρων Βετεράνων Πολέμου και πολιτικά κόμματα, όπως το Κίνημα Σοσιαλιστών, το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας.
Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται, επίσης, στις πόλεις Νόβι Σαντ, Ούζιτσε, Κράλιεβο και Τσάτσακ.
Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ τελέστηκε το πρωί στο ναό του Αγίου Δημητρίου στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο.
Στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα διοργανώνεται και πορεία διαμαρτυρίας, με αφετηρία την κεντρική γέφυρα του ποταμού Ίμπαρ και τελικό προορισμό το σημείο, όπου βρισκόταν το κτίριο του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, το οποίο καταστράφηκε στους βομβαρδισμούς του 1999 και σήμερα βρίσκεται το κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής.
Η επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας άρχισε στις 24 Μαρτίου του 1999. Οι βομβαρδισμοί διήρκεσαν 11 εβδομάδες και είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.200 -2.500 άνθρωποι.
Η ομάδα οικονομολόγων G17 εκτίμησε ότι η υλική ζημιά που προκάλεσαν οι επιδρομές του ΝΑΤΟ ήταν 29,6 δισ. δολάρια, ενώ σύμφωνα με άλλους απολογισμούς το κόστος των ζημιών έφθασε τα 100 δισ. δολάρια.
Στους αδιάκοπους επί 78 μέρες βομβαρδισμούς καταστράφηκαν υποδομές, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σχολεία, νοσηλευτικά ιδρύματα, οργανισμοί ΜΜΕ, πολιτιστικά μνημεία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ