DW: «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός»

Η διοργάνωση του δωδέκατου Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στην Τύνιδα λίγες μόλις μέρες μετά την αιματηρή επίθεση στο Μουσείο Μπαρντό δίνει μια ηχηρή απάντηση στην τρομοκρατία.
2'

Με νωπές τις μνήμες της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Μουσείο Μπαρντό της Τύνιδας την προηγούμενη εβδομάδα, το δωδέκατο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ ξεκίνησε χθες, Τρίτη, τις εργασίες του στην πρωτεύουσα της Τυνησίας. Με κεντρικό σύνθημα «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές και επικριτές της παγκοσμιοποίησης από όλον τον κόσμο θα συμμετάσχουν και φέτος στη διοργάνωση που θεωρείται το αντίπαλο δέος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στην Τύνιδα «ήθελαν να πλήξουν τη δημοκρατική μετάβαση και να σκορπίσουν το φόβο στους πολίτες που επιδιώκουν την ελευθερία και τη δημοκρατία», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ.

Όπως δήλωσε στην DW ο Μοχντίν Σερμπίμπ, τυνήσιος εκπρόσωπος των διοργανωτών του φόρουμ, «δεχθήκαμε στήριξη από όλον τον κόσμο. Όλες οι αντιπροσωπείες, από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, είπαν ότι το φόρουμ πρέπει να γίνει. Αυτή είναι η σωστή απάντηση στην τρομοκρατία».

Από χθες και μέχρι το Σάββατο το Πανεπιστήμιο της Τύνιδας θα γίνει εστία συζητήσεων για θέματα όπως η μετανάστευση, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και οικονομικά ζητήματα.Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ είχε διεξαχθεί στην Τύνιδα και το 2013. Φέτος, εκτός από τις οργανωτικές προκλήσεις, προβληματίζει τους διοργανωτές ιδιαίτερα και το ζήτημα της ασφάλειας.

Όπως επισήμανε ο Μοχντίν Σερμπίμπ, «είμαστε σε άμεση επαφή με τις τυνησιακές Αρχές, το υπουργείο Εσωτερικών και τις δυνάμεις ασφαλείας, ώστε να εγγυηθούμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια». Αεροδρόμια, είσοδοι προς τους χώρους του Πανεπιστημίου όπου διεξάγεται το φόρουμ, αλλά και όλη η τυνησιακή πρωτεύουσα ελέγχονται εξονυχιστικά.

Η απόφαση να διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στην Τυνησία και το 2015 ήταν απόλυτα συνειδητή, επισήμανε στη DW ο γάλλος οικονομολόγος Γκουστάβο Μασιά, συνδιοργανωτής του φετινού φόρουμ. Όπως διευκρίνισε, «το 2011 ξεκίνησε στην Τυνησία η εξέγερση των λαών κατά της κρίσης του νεοφιλελευθερισμού, κατά της κρίσης του παγκόσμιου γεωπολιτικού, οικονομικού, πολιτιστικού και ιδεολογικού συστήματος».

Σύμφωνα με τον Γκουστάβο Μασιά, η κοινωνική εξέγερση στην Τυνησία έγινε ο «αρχικός σπινθήρας» για αντίστοιχες εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο και έγινε «πρότυπο για την κοινωνία των πολιτών παγκοσμίως». Από τις 14 Ιανουαρίου 2011, ημέρα της πτώσης του αυταρχικού πρώην προέδρου Μπεν Αλί, ιδρύθηκαν στην Τυνησία περισσότερες από 20.000 μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Χρωστάμε στην τυνησιακή κοινωνία των πολιτών το γεγονός ότι δεν βρισκόμαστε εδώ στην κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Μπορούμε να μάθουμε πολλά και γι' αυτό έρχονται εδώ τόσο πολλές οργανώσεις», επισήμανε ο Γκουστάβο Μασιά.

Αναδημοσίευση από τη DW

Σχετικές ειδήσεις