Υεμένη: Βυθίζεται στο χάος η χώρα

Το χάος βασιλεύει στην Υεμένη με τις δυνάμεις ασφαλείας απούσες και ομάδες ενόπλων να επιβάλλουν το δικό τους νόμο ακόμη και με άρματα μάχης στο Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Υεμένη: Βυθίζεται στο χάος η χώρα
2'

Το απόγευμα του Σαββάτου (28/3), όλη η πόλη σείστηκε από ισχυρές εκρήξεις σε μια μεγάλη αποθήκη όπλων, σε μια σπηλιά στο όρος Τζέμπελ Χάντιντ, όχι μακριά από το λιμάνι.

Παραδομένη από την Παρασκευή (27/3) σε πλιατσικολόγους, η αποθήκη όπλων αυτή του στρατού έγινε θέατρο συγκρούσεων και αψιμαχιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών του Άντεν Αλ Χέντερ Λασουάρ ανασύρθηκαν "14 απανθρακωμένα πτώματα" από το εσωτερικό της αποθήκης. Πολίτες κατηγόρησαν τους Χούτι και ανθρώπους πιστούς στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ ότι προκάλεσαν την έκρηξη στην αποθήκη.

Κι ενώ ο απολογισμός τριών ημερών συγκρούσεων στην Υεμένη αυξήθηκε στους 75 νεκρούς, οι κάτοικοι του Άντεν κλείστηκαν στα σπίτια τους, όπως ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Τα εμπορικά καταστήματα ήταν κλειστά στη συντριπτική τους πλειονότητα και οι κυριότεροι οδικοί άξονες διεκδικούνταν από αντίπαλες ομάδες ενόπλων.

Την ίδια στιγμή, ομάδες νεαρών εθελοντών σχηματίζουν επιτροπές αυτοάμυνας έναντι των Χούτι, που επιδιώκουν να καταλάβουν την πόλη.
Νωρίτερα το πολεμικό ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας απομάκρυνε δεκάδες ξένους διπλωμάτες από την Υεμένη, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απέσυρε τους ξένους εργαζομένους του από τη χώρα, μετά την τρίτη νύχτα αεροπορικών βομβαρδισμών από μια συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία με στόχο να ανακοπεί η προέλαση των Χούτι, μιας δύναμης που το Ριάντ θεωρεί προσκείμενη στο Ιράν.

Η στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, που εξέπληξε πολλούς παρατηρητές, καθώς το συντηρητικό σουνιτικό βασίλειο συνήθως ασκεί επιρροή με οικονομικά μέσα, σχεδιάζεται να διαρκέσει έναν μήνα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να φθάσει τους έξι ή περισσότερους, εκτιμούν διπλωματικές πηγές στον Κόλπο.

Ένας αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας υποστήριξε ότι στους βομβαρδισμούς που έχουν γίνει, καταστράφηκαν οι περισσότεροι βαλλιστικοί πύραυλοι που είχαν πέσει στα χέρια των Χούτι όταν κατέλαβαν εγκαταστάσεις του στρατού.

Παράλληλα στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ο Υεμενίτης υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Γιασίν δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων στην επέμβαση εναντίον των Χούτι.

Ερωτηθείς στο περιθώριο της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου εάν θα χρειαστεί η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στην Υεμένη, ο ΥΠΕΞ της χώρας απάντησε: «Αυτό είναι πιθανό. Πολύ πιθανό».

Ο Γιασίν είπε επίσης ότι ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι θα παραμείνει στο εξωτερικό έως ότου οι συνθήκες επιτρέπουν την επιστροφή του στην Υεμένη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή