Υεμένη: 15 στρατιώτες νεκροί κατά η διάρκεια αεροπορικών επιδρομών
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, στόχος των αεροπορικών επιδρομών ήταν το κτίριο όπου στεγάζεται το γενικό επιτελείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς της Υεμένης --που έχει συμμαχήσει με τους σιίτες αντάρτες Χούτι-- στην περιοχή Σουμπάχα, στα δυτικά της πρωτεύουσας Σαναά.
Στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Σαναά μεταφέρθηκαν τα πτώματα 12 στρατιωτών ενώ υπάρχουν και 18 τραυματίες, ανέφερε μια νοσοκομειακή πηγή.
Εξάλλου, μια πηγή του αεροδρομίου της πρωτεύουσας υποστήριξε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας βομβάρδισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας την πίστα του αεροδρομίου.
«Είναι η πρώτη φορά που βομβαρδίζουν το αεροδρόμιο αφότου ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις, την περασμένη Πέμπτη», είπε η πηγή αυτή υπογραμμίζοντας ότι η πίστα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.
Το Σάββατο ο ΟΗΕ απομάκρυνε από τη Σαναά όλο το προσωπικό του, για λόγους ασφαλείας.
Επιβατικά αεροσκάφη για τους παγιδευμένους υπηκόους του στέλνει το Πακιστάν
Το Πακιστάν, που ακόμα δεν έχει αποφασίσει αν θα συμμετάσχει με στρατιωτικές δυνάμεις στον διεθνή συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον των ανταρτών Χούτι της Υεμένης, στέλνει επιβατικά αεροσκάφη του στη χώρα για να παραλάβουν παγιδευμένους υπηκόους του, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.
Το Σάββατο η Σαουδική Αραβία απομάκρυνε δεκάδες διπλωμάτες της από την Υεμένη ενώ τα Ηνωμένα Έθνη απομακρύνουν το προσωπικό τους καθώς συνεχίζοναι οι νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές στη χώρα, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η προέλαση των σιιτών ανταρτών.
Η πακιστανική τηλεόραση επικοινώνησε με Πακιστανούς που βρίσκονται στην Υεμένη και ικέτευαν για βοήθεια καθώς, όπως υποστήριζαν, δεν έχει γίνει τίποτα για τη διάσωσή τους.
«Οι αρχές πολιτικής αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας μας έδωσαν έγκριση να στείλουμε επιβατικά αεροσκάφη στην Υεμένη.
Για αρχή, θα σταλούν σήμερα, Κυριακή δύο τζάμπο για να παραλάβουν τους Πακιστανούς», δήλωσε ένας Πακιστανός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters.
Μια αυτοκινητοπομπή με περίπου 600 Πακιστανούς κατευθύνεται προς το λιμάνι Χοντέιντα της Ερυθράς Θάλασσας όπου έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για "τη σύντομη παραμονή τους μέχρι το ταξίδι της επιστροφής τους στο Πακιστάν", φέρεται να δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ένα στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών.
Την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας Χαουάτζα Ασίφ είπε στο κοινοβούλιο ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση εάν το Πακιστάν θα στηρίξει τον διεθνή συνασπισμό, αλλά δεσμεύετηκε ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί τη Σαουδική Αραβία εάν η χώρα απειληθεί.
Το Πακιστάν μαστίζεται εδώ και πολλά χρόνια από θρησκευτική βία, καθώς οι σουνίτες μουσουλμάνοι, που αποτελούν την πλειοψηφία, βάζουν στο στόχαστρο τη μειονότητα των σιιτών.
"Στο Πακιστάν ζουν πάρα πολλές μειονότητες και κοινότητες με διαφορετικά δόγματα. Υποσχόμαστε στη Σαουδική Αραβία ότι θα υπερασπιστούμε την εδαφική της ακεραιότητα αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να εμπλακούμε σε έναν θρησκευτικό πόλεμο", είπε ο Ασίφ στο Reuters.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ διατηρεί στενές σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Όταν ανατράπηκε από την πρωθυπουργία με στρατιωτικό πραξικόπημα, το 1999, αυτοεξορίστηκε στη Σαουδική Αραβία. Πέρσι το Ριάντ χορήγησε δάνειο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων στο Πακιστάν για να το βοηθήσει να αποπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις και να ολοκληρώσει μεγάλα έργα στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ