ΟΗΕ: Ποσό ρεκόρ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Συρία
«Η αποτυχία να συγκεντρώσουμε τους πόρους αυτούς θα οδηγήσει σε μια επικίνδυνη και τρομακτική ανθρωπιστική καταστροφή», προειδοποίησε ο Αμπντουλά αλ Μάτουκ, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά στη Συρία, όπου ένας κάτοικος στους δύο έχει εκτοπιστεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια που διαρκεί ο εμφύλιος πόλεμος. Κάτι που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δεν έχει ξανασυμβεί εδώ και 20 χρόνια.
Γι’ αυτό το λόγο, ο ΟΗΕ θα ζητήσει να καταβληθεί μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια στη διάρκεια της διάσκεψης που θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και στην οποία θα συμμετάσχουν 78 χώρες υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν.
Ο Μπαν είχε δηλώσει το Σάββατο ότι «ντρέπεται» μπροστά στην «αποτυχία» της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει την κρίση αυτή που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 215.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 76.000 το 2014, την πιο αιματηρή χρονιά ως τώρα.
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι κινδυνεύουν να αναγκαστούν να μειώσουν, ή ακόμη και να διακόψουν, τη βοήθεια που παρέχουν σε 7,6 εκατομμύρια εκτοπισμένους και 3,9 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, αν δεν συγκεντρωθούν τα ποσά που ζητούν.
Το 2013 και το 2014 κατά τις δύο πρώτες διασκέψεις για τη Συρία είχαν συγκεντρωθεί δεσμεύσεις για δωρεές 1,5 δισ. δολαρίων και 2,4 δισ. δολαρίων αντίστοιχα, όμως πολλές από αυτές δεν τηρήθηκαν, κατήγγειλε ο ΟΗΕ.
Φέτος, η έκκληση είναι σαφώς μεγαλύτερη διότι πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες που εκτιμώνται στα 5,5 δισ. δολάρια για τους πρόσφυγες και στα 2,9 δισ. δολάρια για τους εκτοπισμένους, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).
Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που πραγματοποίησαν ένα συνέδριο σήμερα στο Κουβέιτ συγκέντρωσαν 480 εκατομμύρια δολάρια σε δεσμεύσεις δωρητών. Η ισλαμιστική, τουρκική οργάνωση IHH συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσό, φτάνοντας τα 100 εκατ. δολάρια.
Οι πλούσιες χώρες που αναμένονται αύριο έχουν «μια ευκαιρία να αντιστρέψουν την κατάσταση, όμως πρέπει να πάνε πιο μακριά απ’ ό,τι πέρυσι. Αν αποτύχουν, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια αμάχους», προειδοποίησε η Oxfam.
Παράλληλα, η ΜΚΟ επέκρινε τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών, μόλις το 10% των οποίων δεσμεύθηκαν να δωρίσουν ποσά «ανάλογα» με το μέγεθος της οικονομίας τους.
Την ίδια ώρα, πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ ανέλυσαν τις ανάγκες τους, μετά το παράδειγμα της Υπηρεσίας για τη Βοήθεια των Παλαιστίνιων Προσφύγων (UNRWA), η οποία ζήτησε 415 εκατ. δολάρια για να βοηθήσει 560.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στη Συρία.
«Αν δεν λάβουμε αμέσως τους πόρους, το πρόγραμμα διανομής ρευστού, από το οποίο επωφελούνται σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, θα σταματήσει σε μερικές ημέρες», προειδοποίησε η UNRWA.
Στο εσωτερικό της Συρίας σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν αρκετή τροφή και περισσότερα από 11 εκατομμύρια χρειάζονται πόσιμο νερό, εκτιμά σε εκθέσεις του ο ΟΗΕ.