Ιράκ: Νεκροί στρατιώτες από αμερικανικό αεροσκάφος

Τη ζωή τους, από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, έχασαν δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού, που είχαν αναπτυχθεί στο Ιράκ ως σύμβουλοι στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
3'

Όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν στις 23 Μαρτίου από ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια μεπιχείρησης εναντίον του ΙΚ στην πόλη Τικρίτ.

Στην πόλη αυτή του βόρειου Ιράκ, διεξάγεται από τις 2 Μαρτίου επιχείρηση του ιρακινού στρατού, ο οποίος προσπαθεί να την ανακαταλάβει από τους τζιχαντιστές, ενώ από τις 25 του μήνα έχει την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος διεξάγει αεροπορικές επιδρομές.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το Πεντάγωνο διέψευσε κάθε εμπλοκή του στις επιδρομές της 23ης Μαρτίου.

«Οι δυνάμεις του συνασπισμού ξεκίνησαν τις επιδρομές κοντά στην Τικρίτ στις 25 Μαρτίου, δύο ημέρες μετά το φερόμενο ως γεγονός, και καμία επιδρομή δεν έγινε στην ή κοντά στην Τικρίτ στις 23 Μαρτίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Όμαρ Βιγιαρεάλ, εκπρόσωπος της Centcom, προσθέτοντας: «Επιπλέον, δεν διαθέτουμε πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες ότι επιδρομές του συνασπισμού προκάλεσαν το θάνατο μελών των Φρουρών της Επανάστασης».

Την ίδια ώρα, φωτογραφίες των δύο ανδρών, που ταυτοποιήθηκαν ως ο Αλί Γιαζντανί και ο Χαντί Τζαφαρί, δημοσιεύθηκαν σε ιρανικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους με ένα μικρό βιογραφικό σημείωμα για τον κάθε ένα, καθώς και πληροφορίες για την κηδεία τους.

Η Τεχεράνη εξακολουθεί να διαψεύδει ότι έχει αναπτύξει στρατεύματα στο Ιράκ, όμως παραδέχεται ότι έχει στείλει όπλα και στρατιωτικούς συμβούλους στη χώρα.

Ιρανός δημοσιογράφος ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελβετία

Την ίδια ώρα, ένας Ιρανός δημοσιογράφος, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει σύμβουλος του προέδρου Χασάν Ροχανί, ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελβετία, όπου κάλυπτε την πορεία των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όπως μετέδωσαν ιρανικοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι.

Ο ιστότοπος Tabnak ανέφερε ότι πρόκειται για τον Αμίρ Χοσεΐν Μοταγί, ένα δημοσιογράφο ο οποίος βοήθησε τον Ροχανί να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του 2013.

Η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph σημείωσε σε άρθρο της ότι ο Μοταγί παραπονέθηκε για τη λογοκρισία την οποία αναγκαζόταν να υφίσταται, λέγοντας ότι «μπορεί να γράψει μόνο ό,τι του λένε».

«Η συνείδησή μου δεν μου επέτρεπε να συνεχίσω να ασκώ το επάγγελμά μου με αυτό τον τρόπο», φέρεται να είπε στον ιρανικό ιστότοπο IraneFarda, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Ο Μοταγί βρισκόταν στη Λωζάννη για να καλύψει τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα για λογαριασμό της Ιρανικής Ένωσης Φοιτητών Ανταποκριτών (ISCA), όμως ο οργανισμός αυτός ανακοίνωσε ότι έχει διακόψει τη συνεργασία του με τον δημοσιογράφο.

«Μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένα γνωστό πρόσωπο ζήτησε άσυλο (...) ο ISCA ενημέρωσε το (ιρανικό) υπουργείο (Εξωτερικών) ότι έχει διακόψει κάθε σχέση με το άτομο αυτό», επεσήμανε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Οι ελβετικές αρχές αρνούνται ωστόσο να σχολιάσουν τις πληροφορίες. «Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων, δεν παρέχουμε ποτέ πληροφορίες για μεμονωμένες υποθέσεις», δήλωσε η Σελίν Κόλπρατ, εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Μετανάστευσης…
υ.

Σχετικές ειδήσεις