Τουρκία: 22 συλλήψεις για την ομηρία και τον θάνατο του εισαγγελέα
Στη σύλληψη 22 ατόμων, τα οποία πιστεύεται ότι αποτελούν μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-Κόμμα (DHKC-P), που ευθύνεται για την χθεσινή (31/03) ομηρία και τελικά τον θάνατο του εισαγγελέα Μεμέτ Σελίμ Κιράζ στην Κωνσταντινούπολη, προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές στην Αττάλεια.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, η αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις έπειτα από πληροφορίες που άφηναν να εννοηθεί ότι η εν λόγω απαγορευμένη οργάνωση προετοίμαζε κι άλλες επιχειρήσεις ανάλογες με την χθεσινή, η οποία εκτυλίχθηκε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης.
Στη διάρκεια της νύχτας, συγκρούσεις ανάμεσα στην τουρκική αστυνομία και σε διαδηλωτές σημειώθηκαν σε δύο συνοικίες της Κωνσταντινούπολης με αφορμή τον θάνατο του εισαγγελέα.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τις διαδηλώσεις στη λαϊκή συνοικία Οκμεϊντάνι, ανέφερε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Radikal. Στη συνοικία αυτή της κεντρικής Κωνσταντινούπολης ζούσε ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος είχε τραυματισθεί από την αστυνομία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 και κατέληξε τον Μάρτιο του 2014 και την υπόθεση δολοφονίας του είχε αναλάβει ο εισαγγελέας Κιράζ.
Στην εργατική συνοικία της Κωνσταντινούπολης Γκάζι, θέατρο συχνών συγκρούσεων όπου η οργάνωση διαθέτει υποστηρικτές, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να αποτρέψει τους διαδηλωτές να κατευθυνθούν σε αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με την Radikal.
Δύο μέλη της DHKP-C εισέβαλαν χθες στο δικαστικό μέγαρο του Τσαγλαγιάν και κράτησαν όμηρο τον εισαγγελέα για να εκδικηθούν τον θάνατο του 15χρονου Ελβάν. Μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας εισέβαλαν αργότερα στο κτίριο κι εξουδετέρωσαν τους τρεις δράστες, ενώ ο εισαγγελέας μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου λίγο αργότερα κατέληξε.
Η DHKP-C είναι μία μαρξιστική οργάνωση, η οποία σχηματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 70 και έχει πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας και δολοφονίες--περιλαμβανομένων αιματηρών επιθέσεων στην πρεσβεία των ΗΠΑ--στην Τουρκία από τη δεκαετία του 1990. Συχνά στο στόχαστρό της μπαίνει η τουρκική αστυνομία.