Germanwings: Τι αποκαλύπτει το δεύτερο «μαύρο» κουτί
Όπως αναφέρουν πηγές της έρευνας στη Γαλλία, το δεύτερο «μαύρο» κουτί του Airbus A320 της Germanwings το οποίο συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις, επιβεβαιώνει την εκδοχή της εσκεμμένης ενέργειας του συγκυβερνήτη, Αντρέας Λούμπιτς.
Το δεύτερο «μαύρο» κουτί περιέχει όλα τα δεδομένα της μοιραίας πτήσης.
Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της γαλλικής Υπηρεσίας Ερευνών και Αναλύσεων (BEA), «μία πρώτη ανάγνωση του ''μαύρου'' κουτιού που βρέθηκε χθες δείχνει ότι ο ευρισκόμενος στο κόκπιτ πιλότος χρησιμοποίησε τον αυτόματο πιλότο για να θέσει σε καθοδική πορεία το αεροσκάφος προς ένα ύψος 100 ποδιών. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καθόδου, ο πιλότος τροποποίησε τις ρυθμίσεις του αυτόματου πιλότου για να αυξήσει την ταχύτητα καθόδου του αεροσκάφους».
Όπως δήλωσε εχθές ο εισαγγελέας της Μασσαλίας, Μπρις Ρομπέν, ο οποίος διερευνά την υπόθεση της αεροπορικής τραγωδίας, το «μαύρο» κουτί εντοπίστηκε κοντά στις διαμελισμένους σορούς επιβατών, ενώ όπως το BBC ανέφερε ότι βρέθηκε και η κάρτα μνήμης, η οποία ενδέχεται να αποκαλύψει τεχνικές λεπτομέρειες της πτήσης, όπως τη θέση του αεροσκάφους, την ταχύτητα και την πορεία.
«H κατάσταση του δεύτερου μαύρου κουτιού μάς επιτρέπει να ελπίζουμε ότι ο καταγραφέας της πτήσης θα προσφέρει χρήσιμα στοιχεία, παρά τη ζημιά που έχει υποστεί», υποστήριξε ο εισαγγελέας.
«Το κουτί αυτό εμπεριέχει 500 παραμέτρους», διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μασσαλία, «περιλαμβανομένων της ταχύτητας, του ύψους ή της κατάστασης του κινητήρα του αεροσκάφους».
Και πρόσθεσε: «Μετά την περισυλλογή των ανθρώπινων υπολειμμάτων των 150 θυμάτων που επέβαιναν στο αεροσκάφος, 150 προφίλ DNA έχουν απομονωθεί και μπορούν να συγκριθούν με τα δείγματα DNA που έδωσαν οι οικογένειες των θυμάτων».
Ο Ρομπέν, έσπευσε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι η ανακάλυψη 150 δειγμάτων DNA δεν σημαίνει ότι εντοπίστηκαν όλα τα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος.
Οι γαλλικές Αρχές υποσχέθηκαν εξάλλου την ταχεία αναγνώριση των σορών βάσει του DNA τους. «Θα χρειαστούν εντούτοις επιπλέον 3 έως 4 εβδομάδες προκειμένου να αναγνωριστούν τα θύματα», τόνισε ο Γάλλος εισαγγελέας, καταλήγοντας: «Η παραλαβή των σορών από τους οικείους τους δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μετά την επιβεβαίωση των ταυτοτήτων».