ΗΠΑ: Ένας ενήλικας στους δέκα είναι οξύθυμος και έχει πρόσβαση σε όπλα

Σχεδόν το 9% οξύθυμων και παρορμητικών ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα, παρά το γεγονός ότι είναι εν δυνάμει επικίνδυνοι, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
3'

Οι ερευνητές αυτοί, ψυχίατροι των Πανεπιστημίων Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνα, Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη και Κολούμπια στη Νέα Υόρκη διαπίστωσαν επίσης ότι το 1,5% των ατόμων αυτών οπλοφορούν όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.

Τα παρορμητικά και οξύθυμα αυτά άτομα τις περισσότερες φορές είναι νέοι ή μεσήλικοι άνδρες που χάνουν εύκολα την ψυχραιμία τους και είναι βίαιοι, εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Behavioral Sciences and the Law".

"Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε μια ισορροπία μεταξύ των συνταγματικών δικαιωμάτων της κατοχής πυροβόλου όπλου και της δημόσιας ασφάλειας σε σχέση με ψυχιατρικές ασθένειες, με νομικό πλαίσιο που απαγορεύει σε πρόσωπα τα οποία πάσχουν από σοβαρές ψυχικές νόσους να έχουν όπλο", δηλώνει ο Τζέφρι Σουάνσον, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ, ένας από τους συντάκτες της μελέτης. "Ωστόσο η έρευνα επιβεβαιώνει την άποψη ότι οι υπάρχοντες νόμοι δεν εμποδίζουν άτομα εν δυνάμει επικίνδυνα να κατέχουν πυροβόλα".

Οι συντάκτες ανέλυσαν τα δεδομένα που αντλήθηκαν από 5.563 πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις ατόμων στο πλαίσιο της εθνικής έρευνας NCS-R που επικεντρώνεται στις ψυχικές διαταραχές και διεξήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από ερευνητές του Χάρβαρντ.

Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μικρή σχέση μεταξύ όσων μετείχαν σε αυτή την έρευνα που πάσχουν από σοβαρές ψυχικές ασθένειες και εκείνων που είναι οξύθυμοι με ιστορικό παρορμητικής συμπεριφοράς και μπορούν να αποκτούν όπλο.

Οι συντάκτες διαπίστωσαν ότι οι παρορμητικοί, που εύκολα θυμώνουν και κατέχουν όπλα, διατρέχουν συχνά υψηλό κίνδυνο να έχουν συνήθεις διαταραχές, όπως η κατάχρηση αλκοόλ, το άγχος ή το μετα-τραυματικό στρες, ενώ μικρή μερίδα ανάμεσά τους έχει συμπτώματα σοβαρών ψυχικών ασθενειών, όπως η σχιζοφρένεια.

Συνεπώς, "λίγα άτομα στην ομάδα που μετείχε στην έρευνα έπασχαν από ψυχικές ασθένειες που τα εμποδίζουν νόμιμα να αγοράσουν όπλα", σημειώνει ο Ρόναλντ Κέσλερ, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τους ψυχιάτρους αυτούς, θα ήταν πιο αποτελεσματικό για να αποτραπεί η βία από πυροβόλα όπλα να εξετάζεται αν παρορμητικά άτομα έχουν καταδικαστεί για σχετικά ήσσονος σημασίας αδικήματα, όπως συμπλοκές, οδήγηση υπό την επήρεια μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, παρά να βασίζεται στην υποβολή σε προγενέστερες ψυχιατρικές θεραπείες.

Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε στις ΗΠΑ να αποτρέψει "επικίνδυνα άτομα" να κατέχουν όπλα, όπως οι νόμοι που ψηφίστηκαν στις πολιτείες Ιντιάνα και Κονέκτικατ, όπου έγινε το μακελειό στο δημοτικό σχολείο του Σάντι Χουκ το 2012. Οι οικογένειες και η αστυνομία φέρεται να είχαν τότε ένα νομικό εργαλείο για να αφαιρεθούν αμέσως τα όπλα από άτομα που δείχνουν εν δυνάμει σημάδια βίας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το 2012, 11.622 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ΗΠΑ από πυροβόλο όπλο κατά τη διάρκεια επεισοδίων, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στατιστικά στοιχεία.

Σχετικές ειδήσεις