BBC: «Η Ελλάδα έπαιξε το χαρτί της Ρωσίας. Και τώρα τι;»
Το δημοσίευμα, με τίτλο «Η Ελλάδα έπαιξε το ρωσικό χαρτί της... Και τώρα τι;», αναφέρεται στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο ως «το τελευταίο από μία σειρά τεχνασμάτων της ελληνικής κυβέρνησης για να ασκήσει πίεση στους δανειστές της».
«Έχουν υπάρξει απειλές απέναντι στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γερμανία, ότι θα πλημμυρίσει από παράνομους μετανάστες συμπεριλαμβανομένων τζιχαντιστών, ότι το ελληνικό κράτος θα προχωρήσει σε κατάσχεση γερμανικής περιουσίας εάν δεν αποδοθούν αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τέλος, ότι η Ελλάδα θα παίξει το χαρτί της Ρωσίας», γράφει η Adler.
«Αν δεν μας παρέχετε οικονομική βοήθεια και δεν φανείτε διαλλακτικοί με τα μέτρα μας κατά της λιτότητας, μπορούμε να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, μία ορθόδοξη χώρα σαν εμάς που είναι ισχυρή και πρόθυμη να διασπάσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», φαίνεται να λέει η Ελληνική Κυβέρνηση με τις τελευταίες κινήσεις της, υποστηρίζει το BBC.
«Ήταν μια αδέξια κίνηση;», διερωτάται η Adler και συμπληρώνει: «Ρεαλιστικά, η Ελλάδα είναι σταθερά εδραιωμένη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ – αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Αυτό δεν σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ενοχλήθηκαν από την επίσκεψη του Τσίπρα στη Μόσχα. Οι πόζες προς τη Ρωσία ήταν αναμφισβήτητα μια ακόμη αδέξια κίνηση από τη νέα ελληνική κυβέρνηση που πιέζεται από την ακροαριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, τους απελπισμένους και αγανακτισμένους ψηφοφόρους και τους διεθνείς πιστωτές της. Η Ελλάδα χρειάζεται οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και όχι από τη Ρωσία, που γλείφει τις δικές της πληγές».
Αναφερόμενη στις ευρωπαϊκές αντιδράσεις η αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα, αν και επισήμως δείχνουν ψύχραιμοι. Επικαλούμενη μάλιστα μία πηγή εντός της γερμανικής κυβέρνησης, η Adler σημειώνει ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει αρχίσει να ξεμένει από ιδέες σχετικά με το πώς μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα.
Το δημοσίευμα κλείνει αναφέροντας ότι υπάρχουν δύο δεδομένα που δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει. Η Ευρωζώνη δεν έχει στο οπλοστάσιό της διατάξεις που να περιλαμβάνουν την πιθανότητα μιας εξόδου. Από την άλλη, κανείς δεν ξέρει αν η αντισυμβατική ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε, τελικά, να μείνει στην Ευρωζώνη και ως αντάλλαγμα να κάνει πίσω στις προεκλογικές εξαγγελίες της.
«Ίσως αυτός ήταν ο λόγος που ο Τσίπρας φαινόταν τόσο σίγουρος δίπλα στον Πούτιν και έκανε δημόσια επίθεση στην ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι χρειάζεται την καλή θέληση των Ευρωπαίων αρχιτεκτόνων για να διασώσει τη χώρα του από την οικονομική μιζέρια. Ίσως αισθάνεται ότι, για τον ίδιο, αυτό είναι μια κατάσταση ''win-win'', ακόμη και αν κατά βάθος είναι δυσάρεστη. Το στοίχημα είναι η Ευρώπη να ξεπεράσει τις συσκοτίσεις και τους λεονταρισμούς και να βρει μια συμβιβαστική λύση. Αν δεν τα καταφέρει και η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, ο Τσίπρας θα μείνει στην ελληνική ιστορία ως ο ηγέτης που τόλμησε να τα βάλει με τα μεγάλα αγόρια των Βρυξελλών, σε μια προσπάθεια να φέρει την κοινωνική δικαιοσύνη και να αποκαταστήσει την τιμή της χώρας του», γράφει το BBC.