Τουρκία: Μάχες στρατού-PKK με πέντε αντάρτες νεκρούς

Εν αμφιβόλω τέθηκε η ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία μετά τις μάχες ανάμεσα στον στρατό της χώρας και αντάρτες του PKK, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε μελών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν.

Τουρκία: Μάχες στρατού-PKK με πέντε αντάρτες νεκρούς
3'

«Πέντε τρομοκράτες σκοτώθηκαν κι ένας τραυματίστηκε και συνελήφθη», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνοντας ότι τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες, τις σοβαρότερες των τελευταίων μηνών.

Η αιματηρή σύγκρουση σημειώθηκε το Μ. Σάββατο και απειλεί να εκτροχιάσει την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση και το PKK με σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος που ξέσπασε το 1984 και μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις ανακοινώθηκαν οι τραυματισμοί των τεσσάρων στρατιωτών, κατηγόρησε το PKK ότι προσπαθεί να «δυναμιτίσει την ειρήνη στη χώρα και να σαμποτάρει την ειρηνευτική διαδικασία».

Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό, στρατιώτες εστάλησαν στην περιοχή Ντιγιαντίν διότι υπήρχαν πληροφορίες ότι επρόκειτο να γίνει εκεί ένα “φεστιβάλ” για να προβληθούν οι σκοποί της “αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης”, κατά την ορολογία που χρησιμοποιούν οι τουρκικές αρχές όταν αναφέρονται στο PKK.

Αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον των στρατιωτών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του στρατού η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του επιτελείου.

Η εκδοχή αυτή όμως αμφισβητήθηκε από ιστοτόπους προσκείμενους στους Κούρδους, κατά τους οποίους ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον μιας πρωτοβουλίας “δενδροφύτευσης” στην οποία είχαν καλέσει τοπικοί πολιτικοί.

«Είναι αναγκαίο να γίνει μια λεπτομερειακή έρευνα για να αποδειχθεί τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο διαδραματίζει ρόλο ενδιάμεσου ανάμεσα στην κυβέρνηση και το PKK.

Η μονομερής εκεχειρία που είχε κηρύξει το PKK τον Μάρτιο του 2013 γενικά τηρείται, όμως σημειώνονται σποραδικά βίαια επεισόδια. Στα τέλη του Μαρτίου, είχαν σημειωθεί αψιμαχίες κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ.

Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν έχει καλέσει τους αντάρτες να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα. Το κίνημά του δεν διεκδικεί εδώ και χρόνια πλέον την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά ευρεία αυτονομία για τα 15 εκατομμύρια Κούρδους της Τουρκίας (20% του πληθυσμού).

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε επενδύσει πολλά στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, έχει μολαταύτα σκληρύνει τη ρητορική του ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου. Σε πολλές περιπτώσεις έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι είναι πολύ ενδοτική έναντι του PKK.

Ο στρατός έστειλε στην περιοχή Άγρι αναγνωριστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και χερσαίες δυνάμεις.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε Κούρδους πολιτικούς ότι χρησιμοποιούν την εξέγερση για προεκλογικούς λόγους.

«Εικοσιπέντε τρομοκράτες ενεπλάκησαν σε μάχες εναντίον των στρατιωτών μας», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα προσπαθεί να κερδίσει ψήφους με τις ενέργειες αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης», συνέχισε ο ίδιος, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο HDP.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογάν, μέλος της ομάδας των κυβερνητικών διαπραγματευτών στην ειρηνευτική διαδικασία, έκρινε ότι τα βίαια επεισόδια στόχο έχουν να προκαλέσουν αστάθεια ενόψει των εκλογών.

«Οι απόπειρες εναντίον της δημόσιας τάξης, της ασφάλειας των εκλογών και της ειρήνης στη χώρα δεν θα γίνουν ανεκτές», έγραψε ο Ακντογάν στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

«Το να εναποτίθενται ελπίδες στα όπλα σε μια εκλογική διαδικασία είναι ένδειξη απελπισίας και ασέβειας έναντι της βούλησης του έθνους», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή