Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Υεμένη
Το σχέδιο απόφασης προβλέπει επίσης την επιβολή εμπάργκο όπλων στους Χούτι και τους συμμάχους τους, ενώ τους καλεί να διακόψουν τις εχθροπραξίες και να εγκαταλείψουν την εξουσία «αμέσως και άνευ όρων».
Το ΣΑ του ΟΗΕ θα εκφράσει την υποστήριξή του στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι - ο οποίος έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία - και θα καλέσει τους αντιμαχόμενους να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσω διαπραγματεύσεων, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Αναφέρεται ακόμη ότι πρωτεύει να επιτευχθεί «η άμεση διακοπή» των εχθροπραξιών στην Υεμένη.
Το σχέδιο απόφασης αυτό καταρτίστηκε από χώρες του Κόλπου και το υπέβαλε στο 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ η Ιορδανία, η χώρα η οποία προεδρεύει σε αυτό τον Απρίλιο. Για το περιεχόμενό του υπήρξαν συζητήσεις ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα με τη Ρωσία, η οποία ενδέχεται να αποτρέψει την έγκριση της απόφασης, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα βέτο που διαθέτει.
Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι ρωσικές αντιρρήσεις, το κείμενο το οποίο θα υποβληθεί ενώπιον του ΣΑ καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν να «διπλασιάσει τις προσπάθειές του για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση των (ξένων) πολιτών», διαμέσου και της κήρυξης καταπαύσεων του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους. Ωστόσο, δεν δεσμεύει την συμμαχία αραβικών κρατών υπό το Ριάντ να διακόψει τα αεροπορικά πλήγματα, έστω προσωρινά.
Στις κυρώσεις συμπεριλαμβάνονται το πάγωμα των περιουσιακών πόρων και η επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων. Ο ΟΗΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε στελέχη των Χούτι και στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, χωρίς πάντως αυτό να φέρει κάποιο απτό αποτέλεσμα.
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα ψηφίσει η Ρωσία, η οποία είχε ζητήσει το εμπάργκο όπλων να επιβληθεί και στις δυνάμεις του προέδρου Χάντι.
Τη Δευτέρα το Ιράν κάλεσε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στην Υεμένη και προσφέρθηκε να συμβάλει στην διαδικασία πολιτικής μετάβασης.