Χιλή: Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Σαντιάγο
Δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συλλήψεις.
Οι διαδηλώσεις για τα προβλήματα της παιδείας είναι συχνές τα τελευταία χρόνια στη Χιλή. Στην πορεία της Πέμπτης όμως στα συνθήματα κυριάρχησε και η καταπολέμηση της διαφθοράς εξαιτίας των αλλεπάλληλων σκανδάλων που έχουν ξεσπάσει στη χώρα και στα οποία εμπλέκονται τόσο η δεξιά της Χιλής, όσο και μέλη της οικογένειας της σοσιαλίστριας προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ.
«Πρέπει να πούμε φτάνει πια με τη διαφθορά», τόνισε η Βαλεντίνα Σααβέντρα, η πρόεδρος της ομοσπονδίας φοιτητικών συλλόγων της Χιλής (FECH).
Οι φοιτητές απαιτούν τα τελευταία χρόνια να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση στον τομέα της παιδείας, οι προτάσεις όμως της προέδρου Μπατσελέτ προκάλεσαν δυσαρέσκεια σχεδόν σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Χιλής, η Βαλεντίνα Σααβέντρα κατήγγειλε μια μεταρρύθμιση πολιτική, η οποία θα αποδειχθεί πιθανόν παράνομη και κάλεσε την κυβέρνηση να «οικοδομήσει τη μεταρρύθμιση στην παιδεία, όπως και σε άλλους τομείς, σε μια ευρεία κοινωνική συναίνεση».
Προεκλογική υπόσχεση της προέδρου, η μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης στη Χιλή, που κατορθώθηκε να εγκριθεί εν μέρει τον Ιανουάριο από το Κογκρέσο, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, πάει πολύ μακριά για τους υποστηρικτές του σημερινού συστήματος - ακριβού, όσο και άνισου - που αποτελεί κληρονομιά της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), αλλά όχι αρκετά μακριά για το φοιτητικό κίνημα.
Η Μισέλ Μπατσελέτ βλέπει τη δημοτικότητά της να καταρρέει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο γιος της και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν κατηγορίες για μια υπόθεση ύποπτων δοσοληψιών με ακίνητα.
Η πρόεδρος Μπατσελέτ υποσχόταν προεκλογικά ότι οι ανώτατες σπουδές θα είναι δωρεάν για το 80% των φοιτητών στη Χιλή ως το 2016.