Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη από τον Μπαν Κι Μουν

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησε να ανασταλούν άμεσα οι εχθροπραξίες στην Υεμένη, απευθύνοντας για πρώτη φορά μια τέτοια έκκληση μετά την έναρξη των αεροπορικών πληγμάτων από τη συμμαχία των αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη από τον Μπαν Κι Μουν
2'

Ο Μπαν Κι Μουν επισήμανε ότι η πιο φτωχή χώρα της Μέσης Ανατολής αντιμετώπιζε πολύ σοβαρή κρίση ήδη πριν ξεσπάσουν οι πιο πρόσφατες εχθροπραξίες, με το επίπεδο της διατροφικής ανασφάλειας να είναι υψηλότερο κι από εκείνο που καταγράφεται στις πιο φτωχές περιοχές της Αφρικής και οι νέες συγκρούσεις απλώς επιδείνωσαν τα προϋπάρχοντα προβλήματα.

«Αυτός είναι ο λόγος που καλώ να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη από όλες τις πλευρές. Οι Σαουδάραβες με διαβεβαίωσαν ότι καταλαβαίνουν πως πρέπει να υπάρξει μια πολιτική διαδικασία. Καλώ όλα τα μέρη στην Υεμένη να συμμετάσχουν (σε αυτή) με καλή πίστη. Η διπλωματική διαδικασία με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί ο παρατεταμένος πόλεμος που έχει τρομακτικές συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε στην απόφαση του απερχόμενου ειδικού συμβούλου του για την Υεμένη, του Τζαμάλ Μπενομάρ, να παραιτηθεί από τη θέση, που αποδόθηκε στην απόγνωσή του για την μέχρι τώρα αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών στις οποίες μεσολαβούσε. Επέλεξε τον Μαυριτανό διπλωμάτη Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ για να τον διαδεχθεί.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, ο Μπενομάρ επικρινόταν έντονα τις τελευταίες εβδομάδες από τους υποστηρικτές του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και τους συμμάχους του στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, ιδίως τη Σαουδική Αραβία. Προκάλεσε εκνευρισμό στο Ριάντ με τον τρόπο που χειρίστηκε τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, και την κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από δυτικά κράτη και τις αραβικές σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου.

Οι χώρες του Κόλπου, οι οποίες συμμετέχουν στην εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των Χούτι, έκριναν ότι ο Μπενομάρ είναι υπερβολικά συμβιβαστικός έναντι των σιιτών ανταρτών και ουσιαστικά διέκοψαν τις επαφέ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή