Φινλανδία: Εκατομμυριούχος, πρώην επιχειρηματίας ο νέος πρωθυπουργός

Ένας εκατομμυριούχος πρώην επιχειρηματίας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος αυτοπροβλήθηκε ως ένας τεχνοκράτης ικανός να βγάλει την Φινλανδία από το οικονομικό τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει, θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας αυτής μετά τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες, ωστόσο ίσως χρειαστεί να συμμαχήσει με ένα δεξιό, λαϊκιστικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας.
3'

Ο Γιούχα Σιπίλα, ο ηγέτης του κόμματος του Κέντρου, ο οποίος τάσσεται υπέρ του παγώματος των μισθών και της περιστολής των δημοσίων δαπανών για να ανακτήσει η Φινλανδία την ανταγωνιστικότητά της, κέρδισε τον φιλοευρωπαίο πρωθυπουργό και υποστηρικτή της ένταξης της χώρας στο NATO Αλεξάντερ Στουμπ, έπειτα από τέσσερα χρόνια ενδοκυβερνητικών αντεγκλήσεων λόγω των διαφωνιών κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς.

Ο Σιπίλα καλείται από σήμερα να αποφασίσει με ποιον θα συγκυβερνήσει και να αρχίσει διαπραγματεύσεις για αυτό. Ως χθες, είχε αποφύγει να απαντήσει στο ερώτημα ποιον προτιμά. "Οι εκλογείς έστειλαν ένα σαφές μήνυμα, είπαν ότι είναι αναγκαία η αλλαγή στη Φινλανδία", περιορίστηκε να πει μετά τη νίκη του κόμματός του.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του Κέντρου, ο Σιπίλα επισήμανε αργότερα ότι "η Φινλανδία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Θα χρειαστεί να συνεργαστούμε σε εξαιρετικό βαθμό για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες".

Ενδέχεται ένα από τα κόμματα που θα συμμετέχουν στη συμμαχία που θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση να είναι το κόμμα των Φινλανδών, που ως πρότινος ονομαζόταν κόμμα των Αληθινών Φινλανδών. Εάν το σενάριο αυτό επαληθευτεί, η προκύπτουσα κυβερνητική συμμαχία πιθανότατα θα τηρήσει ακόμη πιο σκληρή στάση σε ό,τι αφορά τα πακέτα στήριξης της ευρωζώνης προς κράτη μέλη τους, τη στιγμή μάλιστα που οι τόνοι της συζήτησης όσον αφορά την Ελλάδα είναι ξανά πολύ υψηλοί.

Η επιτυχία του κόμματος των Φινλανδών, το οποίο θα έχει περισσότερες έδρες στη νέα Βουλή της χώρας από τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, τους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες, αντηχεί την επιτυχία και άλλων λαϊκιστικών, αντιμεταναστευτικών κομμάτων στις βόρειες χώρες. Εν μέρει, τα κόμματα αυτά εκμεταλλεύονται την αμηχανία των παραδοσιακών κομμάτων έναντι φαινομένων όπως η μετανάστευση.

Ο Σιπίλα δηλώνει ανοικτός στο ενδεχόμενοι το κόμμα των Φινλανδών να συμμετάσχει στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει, ακόμη κι αν αυτό περιπλέξει τη σχέση του Ελσίνκι με την Ευρώπη—το κόμμα του Τίμο Σόινι αντιτίθεται κάθετα στα πακέτα στήριξης και τάσσεται υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση ενός τρίτου πακέτου στήριξης από το κοινοβούλιο της Φινλανδίας πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει εμπόδια.

"Εάν το κόμμα των Φινλανδών συμμετάσχει στην κυβέρνηση, πιστεύω ότι η πολιτική της Φινλανδίας έναντι της Ελλάδας θα αλλάξει. Θα αλλάξει προς το καλύτερο, διότι δεν μπορεί να γίνει χειρότερη", είπε ο Σόινι σε δημοσιογράφους.

Αλλά για τους ψηφοφόρους, η βασική ανησυχία ήταν η οικονομία της δικής τους χώρας, που βρίσκεται σε ύφεση τρία χρόνια, βλέπουν την εταιρεία-υπόδειγμα της Φινλανδίας, τη Nokia, να συρρικνώνεται, την ανεργία να ανεβαίνει και ταυτόχρονα το εργατικό δυναμικό να γερνάει και να μειώνεται.

Την περασμένη χρονιά ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της χώρας σε AA+, επικαλούμενος το αναπτυξιακό πρόβλημα της Φινλανδίας και την κυβερνητική αναποφασιστικότητα.

Σχετικές ειδήσεις