Έκτακτη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ναυάγιο στη Μεσόγειο (photos)

Εντείνεται στην Ε.Ε. η πίεση για σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα το μεταναστευτικό, μετά τo ναυάγιο του αλιευτικού στα ανοιχτά της Λιβύης -πιθανόν η χειρότερη τραγωδία αυτού του είδους στη Μεσόγειο- με τις τελευταίες αναφορές να κάνουν λόγο για έως και 900 νεκρούς, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τουλάχιστον 300 άνθρωποι ήταν κλειδωμένοι στα αμπάρια.
3'

ΥΓΡΟΣ ΤΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 900 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΤΟΜΑ ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΑ ΣΤΑ ΑΜΠΑΡΙΑ

Σήμερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο και αναμένεται να συζητήσουν για τη μετανάστευση και τη Λιβύη, χώρα καταγωγής των περισσοτέρων προσφύγων που αρχίζουν αυτόν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.

«Θα συνεχίσω τις συνομιλίες με τους ευρωπαίους ηγέτες, την Επιτροπή και τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ για το πώς μπορεί να διευθετηθεί η κατάσταση», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπός του, θα «αποφασίσει για την πιθανή διοργάνωση έκτακτης συνόδου κορυφής έπειτα από τις διαβουλεύσεις αυτές».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ζήτησε τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής πριν από τα τέλη της εβδομάδας. «Δεν μιλάμε για κάτι κοινότυπο αλλά για ανθρώπινες ζωές», σημείωσε.

Το βράδυ της Κυριακής ο επίσημος απολογισμός του ναυαγίου, το οποίο σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ήταν 24 νεκροί και 28 διασωθέντες. Ωστόσο ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς περνούν οι ώρες.

Επιζήσαντες τους οποίους επικαλείται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφεραν ότι στο αλιευτικό επέβαιναν 700 άτομα.

Η εισαγγελία της Κατάνης στη Σικελία ανακοίνωσε ότι ένας από τους 28 επιζήσαντες ανέφερε ότι οι επιβαίνοντες ήταν 950, ανάμεσά τους σχεδόν 50 παιδιά και περίπου 200 γυναίκες.

Πρόσφυγας από το Μπανγκλαντές ο οποίος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Κατάνης δήλωσε ότι οι διακινητές είχαν κλείσει μεγάλο αριθμό προσφύγων στα αμπάρια χωρίς οι άνθρωποι αυτοί να έχουν δυνατότητα διαφυγής. Η Daily Mail αναφέρει ότι 300 άτομα ήταν κλειδωμένα στα αμπάρια.

Το πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής Gregoretti μετέφερε στην Μάλτα τις σορούς 24 θυμάτων του ναυαγίου. Πριν από λίγο σάλπαρε με προορισμό την Κατάνη της Σικελίας, όπου πρόκειται να αποβιβασθούν, σε λίγες ώρες, οι 27 από τους 28 διασωθέντες.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πλέον άλλοθι και οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για να προλάβει νέες τραγωδίες στη Μεσόγειο. Η Μογκερίνι τόνισε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων αποτελεί ηθικό καθήκον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για τον λόγο αυτό είναι πιθανή η σύγκληση επείγουσας συνόδου κορυφής εντός της εβδομάδας.

«Δεν έχουμε πλέον άλλοθι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πλέον άλλοθι, τα κράτη μέλη δεν έχουν πλέον άλλοθι. Οι τραγωδίες των τελευταίων ημερών, των τελευταίων εβδομάδων, των τελευταίων μηνών, φτάνει πια».

«Στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των δουλεμπόρων», ζήτησε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε σημερινή ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Κατά των δουλεμπόρων είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή, στοχευμένη παρέμβαση, υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις», τόνισε ο Ρέντσι, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «να διαμορφωθεί μια κοινή θέση, στην επόμενη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι συζήτησε τηλεφωνικά το όλο θέμα με την Γερμανίδα Καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επιμένοντας ότι «οι δουλέμποροι πρέπει να κριθούν από την δικαιοσύνη, και γι΄αυτό, η Ιταλία έχει καταφέρει να συλλάβει, έως τώρα, εννιακόσιους εβδομήντα έξι υπεύθυνους του σύγχρονου αυτού δουλεμπορίου».

Σχετικές ειδήσεις