Ισπανία: Ανάρπαστο το βιβλίο για τη «διπλή ζωή» του βασιλιά Χουάν Κάρλος
"Είναι το χρονικό του τέλους μιας εποχής, όταν οι Ισπανοί γύρισαν την πλάτη στον Χουάν Κάρλος", στον οποίο έτρεφαν ιδιαίτερη εκτίμηση για τον ρόλο του στη μετάβαση προς τη δημοκρατία, μετά τη δικτατορία του Φράνκο (1939-1975), εξηγεί η έγκριτη δημοσιογράφος Ανα Ρομέρο, με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου της "Final de Partida" (Τέλος του παιχνιδιού).
Μόλις 24 ώρες μετά την κυκλοφορία του 424 σελίδων βιβλίου, την Τρίτη, η πρώτη έκδοση των 25.000 αντιτύπων εξαντλήθηκε, σύμφωνα με τους εκδότες που άρχισαν ήδη τη δεύτερη.
Η συγγραφέας, πρώην ανταποκρίτρια για τον βασιλικό οίκο της κεντροδεξιάς εφημερίδας El Mundo έχοντας αρκετές δημοσιογραφικές πρωτιές, αποφάσισε να επικεντρώσει την έρευνά της --βασιζόμενη στις επαφές της με περίπου εκατό ανθρώπους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν-- στα τελευταία τέσσερα χρόνια της βασιλείας του Χουάν Κάρλος Α', ο οποίος παραιτήθηκε από τον θρόνο τον Ιούνιο του 2014.
"Το πιο εντυπωσιακό για μένα, είναι η απόκλιση μεταξύ της ιδιωτικής και της δημόσιας ζωής του μονάρχη. Αυτή η απόκλιση η οποία προφανώς δεν θα έπρεπε να έχει υπάρξει, απεικονίζεται ξεκάθαρα από ένα πρόσωπο, μια γυναίκα, την Κορίνα τσου Ζάιν-Βιτγκενστάιν", δηλώνει η Ρομέρο.
Επί δέκα χρόνια, σύμφωνα με τη συγγραφέα, αυτή η κομψή Γερμανίδα, 28 χρόνια νεώτερη του μονάρχη που έγινε αριστοκράτισσα λόγω του γάμου της με τον πρίγκιπα τσου Ζάιν-Βίτγκενσταϊν από τον οποίο χώρισε διατηρώντας ωστόσο το όνομά του, ήταν η σύντροφος του βασιλιά ο οποίος "έκανε διπλή ζωή".
Ο 77χρονος Χουάν Κάρλος σκεπτόταν "επί πολύ καιρό" να χωρίσει από τη βασίλισσα Σοφία αλλά το περιβάλλον του τον αποθάρρυνε.
Πολύ ερωτευμένος, ο μονάρχης φέρεται να είχε χάσει κάθε "ενδιαφέρον για τα δημόσια πράγματα" σε μια στιγμή που η χώρα του βυθιζόταν στην κρίση.
Το πιο ηχηρό παράδειγμα αυτής της απόκλισης: ένα πολυδάπανο ταξίδι του βασιλιά για κυνήγι ελεφάντων τον Απρίλιο του 2012 στην Αφρική, στο οποίο μεταξύ αυτών που τον συνόδευαν ήταν και η σύντροφός του.
Καθώς οι Ισπανοί πλήττονταν από ρεκόρ ανεργίας και πίστευαν ότι ο βασιλιάς τους εργαζόταν για την ανάπτυξη των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων της χώρας, έμαθαν γι΄ αυτό το ταξίδι στη Μποτσουάνα γιατί ο Χουάν Κάρλος έσπασε εκεί το γοφό του.
Αυτό ήταν η θρυαλλίδα, εξηγεί η Ρομέρο, της "απόλυτης καταιγίδας" η οποία συνδύαζε τα επανειλημμένα προβλήματα υγείας του μονάρχη, την οικονομική κρίση και το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει την κόρη του Κριστίνα, με αποτέλεσμα ο Χουάν Κάρλος να εξαναγκαστεί να παραιτηθεί από τον θρόνο και τελικά να μην γιορτάσει τα 40 χρόνια από την άνοδό του στο θρόνο, το Νοέμβριο του 1975.