Σεισμός Νεπάλ: Ανθρωπιστική βοήθεια σε απομονωμένες περιοχές

Οι πιο απομονωμένες περιοχές του Νεπάλ που επλήγησαν από τον σεισμό του περασμένου Σαββάτου (25/04), άρχισαν να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές ακόμη που έχουν έλλειψη σε πόσιμο νερό και τρόφιμα.
2'

Ο αριθμός των νεκρών από τον χειρότερο σεισμό που έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία 80 χρόνια ανέρχεται ήδη σε 5.057, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι σε 39 περιοχές έχουν πληγεί και περισσότεροι από 10.000 έχουν τραυματιστεί.

Κάτοικοι πεινασμένοι, σε απόγνωση, έτρεχαν χθες (28/04) προς τα ελικόπτερα που έφθασαν σε απομακρυσμένες τοποθεσίες του Νεπάλ παρακαλώντας για την αερομεταφορά τους. Ήδη χθες, τέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό, νέα χιονοστιβάδα έπληξε χωριό στην περιφέρεια Ράσουα, δημοφιλή περιοχή πεζοπορίας βόρεια της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα 250 άνθρωποι να αγνοούνται.

Στην περιοχή Γκόρχα, από τις πλέον πληγείσες, οι κάτοικοι πολλών χωριών έτρεξαν με τα χέρια απλωμένα προς ένα ελικόπτερο του ινδικού στρατού για να ζητήσουν νερό και τρόφιμα.

Εικόνες καταστροφής επικρατούν και σε άλλα χωριά στις πλαγιές των Ιμαλαΐων, όπως το Λανγκτάνγκ, που βρίσκεται 60 χλμ. βόρεια του Κατμαντού στην περιφέρεια Ράσουα, του οποίου οι περισσότεροι από τους 200 κατοίκους πιστεύεται ότι είναι νεκροί, ενώ τα συνεργεία διάσωσης δυσκολεύονται να μεταβούν στο σημείο.

Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και το Ισραήλ μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Ο πρωθυπουργός Κοϊράλα είχε ανακοινώσει νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης ότι θα κατέβαλλε κάθε προσπάθεια ώστε έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στις πιο απομονωμένες περιοχές των Ιμαλαΐων, οι οποίες έως τότε βασίζονταν μόνο στα δικά τους μέσα.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι διεθνείς ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν ανασύρει από τα ερείπια μέχρι τώρα 14 ανθρώπους ζωντανούς. Ομάδα νεπαλέζων και γάλλων διασωστών ανέσυρε από τα ερείπια πολυκατοικίας που είχε καταρρεύσει στο Κατμαντού τον 28χρονο Ρισί Χανάλ, ο οποίος είχε μείνει παγιδευμένος επί 80 ώρες, ανάμεσα σε τρεις νεκρούς.

«Είναι μια καταστροφή πρωτοφανούς μεγέθους», δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών του Νεπάλ Μινέντρα Ριτζάλ. «Υπάρχει κάποια αδυναμία στη διαχείριση των επιχειρήσεων, την οποία θα βελτιώσουμε σήμερα».

Η αστυνομία επενέβη το πρωί στο Κατμαντού για να αποκαταστήσει την τάξη μεταξύ χιλιάδων επιζησάντων που ξεχείλιζαν από οργή γιατί δεν υπήρχε λεωφορείο ώστε να φύγουν από την πρωτεύουσα.

Η αστυνομία αναπτύχθηκε στο σταθμό των λεωφορείων, κοντά στο κοινοβούλιο, όπου ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί πριν καν ξημερώσει με την ελπίδα να επιβιβαστεί σε ένα από τα λεωφορεία που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα στείλει ειδικά για τη μεταφορά τους σε άλλες πόλεις. Οι συμπλοκές μεταξύ πολιτών και αστυνομικών δεν άργησαν, καθώς οι πρώτοι μην αντικρίζοντας κανένα λεωφορείο στον σταθμό, έχασαν την υπομονή τους.

Σχετικές ειδήσεις