Το Βιετνάμ κατήγγειλε τα βάρβαρα εγκλήματα των ΗΠΑ μετα από 40 χρονια

Το Βιετνάμ κατήγγειλε σήμερα (30/04) τα «βάρβαρα εγκλήματα» που διαπράχθηκαν από τις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της 40ης επετείου από την πτώση της Σαϊγκόν, το τελευταίο επεισόδιο ενός πολέμου με χιλιάδες νεκρούς.
2'

«Διέπραξαν αναρίθμητα βάρβαρα εγκλήματα, προκάλεσαν τεράστιες απώλειες και πολύ πόνο στον πληθυσμό της χώρας μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Νγκουγέν Ταν Ντουνγκ, απευθυνόμενος στο πληθος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το Μέγαρο της Ανεξαρτησίας, το οποίο κατελήφθη πριν από 40 χρόνια από τα βορειοβιετναμικά άρματα μάχης.

Ο «φλογερός πατριωτισμός» επέτρεψε την τελική νίκη χάρη στη «λαμπρή και δημιουργική ηγεσία του κόμματος», πρόσθεσε ο Ντουνγκ.

Ενώπιον του πρωθυπουργού παρήλασαν στρατιώτες που κρατούσαν ένα δάσος από σημαίες με το σφυροδρέπανο, υπενθυμίζοντας την είσοδο στην πόλη των αρμάτων μάχης των κομμουνιστικών δυνάμεων.

Η σύγκρουση στοίχισε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων από τη βιετναμική πλευρά, ανάμεσα στους οποίους ήταν και πολλοί άμαχοι που σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι τραυματίσθηκαν, πολλοί από τους οποίους από τον περιβόητο Agent Orange (Πορτοκαλί Παράγοντα), ένα φυτοφάρμακο που περιείχε διοξίνη και με το οποίο οι Αμερικανοί ψέκασαν εκτεταμένες εκτάσεις της χώρας.

Ο πόλεμος είχε διχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη, η οποία είχε συγκλονισθεί από τους 58.000 αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν σοβαρά.

Οι φόνοι βιετναμέζων αμάχων, όπως η σφαγή το Μάρτιο του 1968 εκατοντάδων χωρικών στο Μάι Λάι από τον αμερικανικό στρατό, είχε επίσης συμβάλει στη μεταστροφή της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Ο πόλεμος του Βιετνάμ παραμένει για την Ουάσινγκτον η πρώτη μεγάλη ήττα μιας υπερδύναμης που πίστευε ότι είναι ανίκητη.

Κανένας Αμερικανός αντιπρόσωπος δεν ήταν παρών στην παρέλαση, όμως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ παρευρέθη σε μια διακριτική τελετή στο προξενείο της Χο Τσι Μινχ (το μεταπολεμικό όνομα της Σαϊγκόν, στην οποία δόθηκε το όνομα του πατέρα της ανεξαρτησίας της χώρας), με μια ένωση βετεράνων.

«Οι Αμερικανοί θυμούνται το παρελθόν», δήλωσε ο πρεσβευτής Τεντ Όσιους και ζήτησε να στραφούν οι δύο χώρες προς ένα "μέλλον" που θα χαρακτηρίζεται από τη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων.

Σχετικές ειδήσεις