Λιβύη: Τουλάχιστον 7.000 μετανάστες σε κέντρα κράτησης

Τουλάχιστον 7000 παράτυποι μετανάστες έχουν συλληφθεί –ενώ προσπαθούσαν να μεταβούν δια της θαλάσσιας οδού στην Ευρώπη– και κρατούνται στη Λιβύη, σύμφωνα με αξιωματούχο στην Τρίπολη.

Λιβύη: Τουλάχιστον 7.000 μετανάστες σε κέντρα κράτησης
2'

Οι μετανάστες αυτοί, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από την Αφρική, συνελήφθησαν στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Λιβύης, και προτού οι αρχές τους απελάσουν τους μετέφεραν σε 16 κέντρα κράτησης προσφύγων στη Μιζουράτα που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης καθώς και σε άλλες περιοχές, διευκρίνισε ο Μοχάμεντ Αμπντελσάλαμ αλ Κουεϊρί, επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης.

Η υπηρεσία αυτή εξαρτάται από την κυβέρνηση που έχει εγκατασταθεί στην Τρίπολη αφότου τον Αύγουστο του 2014 ο συνασπισμός Φατζρ Λίμπια (Η Αυγή της Λιβύης) κατέλαβε την πρωτεύουσα της χώρας.

Η αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση της Λιβύης έχει εγκατασταθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Τα κέντρα κράτησης στα οποία αναφέρθηκε ο Κουεϊρί βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχει η συμμαχία των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

«Έως και 7000 μετανάστες κρατούνται σε αυτά τα κέντρα. Τους παρέχονται τρόφιμα, στρώματα και ιατρική φροντίδα».
Ο αξιωματούχος δεν έχει διευκρινίσει από πότε αυτοί οι μετανάστες κρατούνται όμως πρόκειται για ένα διάστημα πολλών μηνών.

Ο αριθμός τους αυξομειώνεται ανάλογα τις αναχωρήσεις και τις νέες συλλήψεις.

Η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, με φόντο τη μάχη για την εξουσία, ευνόησε τον παράνομη μετανάστευση με εφαλτήριο τις ακτές της χώρας μήκους 1.770 χιλιομέτρων τις οποίες ελέγχουν μετά δυσκολίας οι αρχές και τα διάτρητα χερσαία διάτρητα χερσαία σύνορα.

Οι ακτές της Λιβύης, απέχουν μόλις 300 χιλιόμετρα από την ιταλική νήσο Λαμπεντούζα, όπου χιλιάδες επίδοξοι μετανάστες αποβιβάζονται κάθε χρόνο.

Χθες, 500 μετανάστες που επιχειρούσαν να μεταβούν στην Ευρώπη επίσης συνελήφθησαν στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης και μεταφέρθηκαν στη Μιζουράτα.

Εξηγώντας τις δυσκολίες που συναντά η Λιβύη προκειμένου να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση, ο Κουεϊρί υπογράμμισε ότι το 2014 οι μετανάστες στέλνονταν σχεδόν αμέσως μετά τη σύλληψή τους πίσω στις πατρίδες τους, όμως φέτος η κυβέρνησή του, καθώς δεν την έχει αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα, δε μπορεί να βρει αεροσκάφη που θα το κάνουν.

Το 2014 «25.251 μετανάστες εστάλησαν στις πατρίδες τους, όμως φέτος, από τις αρχές του έτους μόλις 1.615 έχουν φύγει» επισήμανε ο ίδιος.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να υπομείνουν αυτό το βάρος μαζί με εμάς και να συνεργαστούμε προκειμένου να στείλουμε αυτούς τους μετανάστες στις πατρίδες τους με τη βοήθεια ευρωπαϊκών αεροπλάνων. Γιατί η Λιβύη πρέπει μόνη της να αναλάβει το κόστος της επιχείρησης;» διερωτήθηκε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 110.000 μετανάστες πέρασαν το 2014 από τη Λιβύη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή