Βρετανία: Τόρις και Εργατικοί ρίχνουν τις τελευταίες τους δυνάμεις στην εκλογική μάχη

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο πολιτικός του αντίπαλος ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ θα σαρώσουν και σήμερα, για τελευταία ημέρα, τη Βρετανία σε μία προσπάθεια να αποσπάσουν τις τελευταίες ψήφους των αναποφάσιστων, εν όψει της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης που σύμφωνα με όλα τα δεδομένα θα είναι η πλέον αμφίρροπη των τελευταίων 41 ετών.
4'

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται από την εφημερίδα The Sun, οι Τόρις όπως και το Εργατικό Κόμμα εξασφαλίζουν το 33% των ψήφων, αποτέλεσμα που εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων και είναι προϊόν μίας υποτονικής προεκλογικής εκστρατείας μέσα σε μία ατμόσφαιρα γενικής δυσαρέσκειας απέναντι στους παράγοντες της πολιτικής σκηνής. Δημοσκόπηση του TNS φέρνει το Συντηρητικό Κόμμα να προηγείται, με 33%, κατά μία μονάδα, του εργατικού Κόμματος (32%).

Χωρίς την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, την επομένη των εκλογών της 7ης Μαΐου οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων θα είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν συμμαχίες με τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς για να συγκροτήσουν κυβέρνηση.

Για την αποφυγή ενός τέτοιου σεναρίου, ή τουλάχιστον για να εμφανισθούν σε θέση ισχύος σε περίπτωση διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Εντ Μίλιμπαντ έχουν οργώσει τη Βρετανία για να πείσουν τους αναποφάσιστους που ανέρχονται στο 20% του εκλογικού σώματος.
"Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την προφανή επιλογή: ανάμεσα σε μία κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος που θα δώσει προτεραιότητα στους εργαζόμενους και μία κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος που θα δώσει προτεραιότητα στους προνομιούχους", επέμενε χθες στο Μπέρμιγχαμ ο Εντ Μίλιμπαντ, επισημαίνοντας και πάλι τις "υποσχέσεις που αθετήθηκαν από τους Τόρις για το τόσο πολύτιμο για τους Βρετανούς Σύστημα Υγείας, που "βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο".

Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Κάμερον επετέθη και πάλι κατά του αντιπάλου του σε συνέντευξή του στο Press Association: Ο Εντ Μίλιμπαντ "είναι μεγάλος πολέμιος της επιχειρηματικότητας και πιστεύω ότι είναι ένας πολύ επικίνδυνος άνθρωπος για τη χώρα μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ενδεχόμενη συμμαχία ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα και τους εθνικιστές του SNP της Σκωτίας, που αναμένεται να αποσπάσει περί τις 50 έδρες στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν προειδοποίησε από την πλευρά του ότι μία νίκη των Εργατικών θα ακύρωνε "μέσα σε πέντε λεπτά" μεταρρυθμίσεις πέντε ετών, την ώρα που οι Τόρις έχουν βασίσει την προεκλογική τους εκστρατεία στην ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, με τίμημα, απαντούν οι Εργατικοί, την αύξηση των ανισοτήτων.

Οι περισσότεροι επενδυτές ωστόσο μετριάζουν το μέγεθος του σοκ που θα αντιπροσώπευε για την βρετανική οικονομία η επιστροφή της αριστεράς στην εξουσία και προβάλλουν το γεγονός ότι οι Τόρις, με την υπόσχεσή τους για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελούν επίσης πηγή αβεβαιότητας.

Εχοντας τηρήσει αρχικά περισσότερο αόριστη στάση ως προς το ενδεχόμενο συμμαχίας με το SNP, ο Εντ Μίλιμπαντ φάνηκε πιο κατηγορηματικός τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας δίνοντας την υπόσχεση ότι δεν θα διαπραγματευθεί με τους εθνικιστές της Σκωτίας, στόχος των οποίων παραμένει η αυτονομία.
Οι πιο αξιόπιστοι σύμμαχοι , τόσο για τους Τόρις όσο και για τους Εργατικούς, είναι οι Φιλελεύθεροι του Νικ Κλεγκ, που έχουν κυβερνήσει με το Συντηρητικό Κόμμα από το 2010 και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, χάνουν το ήμισυ της κοινοβουλευτικής δύναμης, κυρίως εξαιτίας αυτής της φθοράς της εξουσίας.

Ο ίδιος ο Νικ Κλεγκ δήλωσε, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις στο ραδιοφωνικό δίκτυο BBC4, ότι θα διαπραγματευθεί κατά προτεραιότητα με το κόμμα που θα έχει την "καλύτερη εντολή" από τις κάλπες, δηλαδή τις περισσότερες έδρες. Ανεξαρτήτως ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων προειδοποίησε για τους κινδύνους που πρέρχονται από το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας που δεν θα περιλαμβάνει το κόμμα του.

"Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Βρετανία είναι μία δεύτερη ψηφοφορία πριν από τα Χριστούγεννα", προειδοποίησε.

Η τελευταία φορά που δύο ψηφοφορίες στις βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στη Βρετανία ήταν το 1974. Εδώ και 41 χρόνια, η πρώτη ψηφοφορία δεν έδωσε απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο Κοινοβούλιο στους Τόρις ή στους Εργατικούς και τελικά το Εργατικό Κόμμα επικράτησε βραχεία κεφαλή κατά τη δεύτερη ψηφοφορία τον Οκτώβριο.
Οι αυριανές εκλογές κυριαρχούν σήμερα στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου. "Κούρσα για βιώσιμες συμφωνίες συνασπισμού", είναι ο τίτλος των Financial Times. Η Daily Express, που υποστηρίζει το αντιευρωπαϊκό , ξενοφοβικό UKIP έχει για τίτλο ένα μήνυμα του Νάιτζελ Φάρατζ: "Ψηφίστε UKIP όπου κι αν βρίσκεστε".

Ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός "έλαβε δύσκολες αποφάσεις για την επιστροφή της ευημερίας στη Βρετανία", γράφουν οι Times, που υποστηρίζουν τους Τόρις. "Αύριο η επιλογή βρίσκεται ανάμεσα στη συνέχιση της πορείας αυτού του επιτεύγματος ή την εγκατάλειψή του στην κατάρρευση".

Σχετικές ειδήσεις