Παράνομο το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA
Οι νόμοι στους οποίους στηρίχθηκε η NSA για να συλλέξει αυτά τα τηλεφωνικά δεδομένα "ουδέποτε είχαν ερμηνευθεί με τρόπο ώστε να επιτρέπουν κάτι που να πλησιάζει έστω την έκταση της γενικευμένης παρακολούθησης που εξετάζεται εδώ", αναφέρει το δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε έγγραφό του έκτασης 97 σελίδων.
Η προσφυγή είχε κατατεθεί από την ισχυρή ένωση υπέρασπισης των ελευθεριών ACLU (Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών) κατά της NSA, της υπηρεσίας πληροφοριών που είχε επιφορτιστεί με την παρακολούθηση των επικοινωνιών, και του FBI, της ομοσπονδιακής αστυνομίας, μετά τις αποκαλύψεις που έκανε τον Ιούνιο του 2013 ο πρώην σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.
Τα εκατομμύρια των τηλεφωνικών "μεταδεδομένων" που είχε συλλέξει η NSA περιλαμβάνουν τηλεφωνικούς αριθμούς, την διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών ή τον τόπο στον οποίο έγιναν, όχι όμως το περιεχόμενό τους.
Η ACLU υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα αυτό συνιστά μαζική παραβίαση της ιδιωτικής ζωής χωρίς να βοηθά από την άλλη πλευρά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Χωρίς να προχωρήσει έως του σημείου να κρίνει την συνταγματικότητα αυτού του προγράμματος, το δικαστήριο έκρινε ότι η κυβέρνηση υπερέβη το πλαίσιο που ορίζει το Κογκρέσο στο "άρθρο 215" του αντιτρομοκρατικού "Πατριωτικού Νόμου", που είχε ψηφιστεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Το δικαστήριο αρνήθηκε ωστόσο να εκδώσει μια διαταγή διακοπής του προγράμματος αυτού, επιχειρηματολογώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα καθώς ο νόμος αυτός ισχύει ως την 1η Ιουνίου.
Οι Αμερικανοί βουλευτές συζητούν αυτόν την περίοδο την αλλαγή ή την επέκταση του νόμου αυτού.