Ενθουσιασμός στις τάξεις των Σκωτσέζων εθνικιστών
Το SNP εκτόπισε τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος στη Σκωτία, επικράτησε ενός ανώτερου στελέχους των Εργατικών στο Πέισλι και κατέκτησε το προπύργιο του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν στο Κιρκάλντι.
«Το σκωτσέζικο λιοντάρι βρυχήθηκε το πρωί σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο πρώην ηγέτης του SNP Άλεξ Σάλμοντ μετά τον θρίαμβό του στην εκλογική του περιφέρεια, το Γκόρντον του Αμπερντινσάιρ.
«Η Σκωτία ζήτησε να μιλήσει με μία φωνή, αυτή η φωνή θα ακουστεί καθαρή για τη Σκωτία στην επόμενη σύνθεση της βουλής του Ουεστμίνστερ», είπε ο Σάλμοντ, η εκστρατεία του οποίου για ανεξαρτησία απέτυχε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
«Βλέπουμε ένα εκλογικό τσουνάμι γιγαντιαίων διαστάσεων», είπε ο Σάλμοντ. «Θα είναι αδύνατον να αγνοήσουν και πολύ δύσκολο να σταματήσουν το SNP», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αποστερήσει από τον Κάμερον την όποια νομιμότητα επί της Σκωτίας, όπου το Συντηρητικό του Κόμμα θα διαθέτει μόνο έναν βουλευτή.
Σε μία εντυπωσιακή νίκη για το κόμμα, η 20χρονη φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών Μάρε Μπλακ με 6.000 ψήφους περισσότερες νίκησε των Εργατικό Ντάγκλας Αλεξάντερ--σκιώδη υπουργό Εξωτερικών και αρχιτέκτοντα της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος--στο Πέισλι και Ρένφριουσαϊρ Σάουθ.
Η Μπλακ γίνεται η νεότερη βουλευτής του βρετανικού κοινοβουλίου από τον 17ο αιώνα. Επίσης, ο ηγέτης των Εργατικών στη Σκωτία Τζιμ Μέρφι έχασε την έδρα του από το SNP.
Σημαντική, άλλωστε, είναι και η νίκη των εθνικιστών στη Γλασκώβη, επί δεκαετίες προπύργιο των Εργατικών.
Η σημερινή ηγέτις του κόμματος Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν μία ιστορική στροφή της κοινής γνώμης στη Σκωτία.
«Είπαμε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι οι βουλευτές του SNP θα εκλέγονταν για να βοηθήσουν να ακουστεί η φωνή της Σκωτίας και αυτό ακριβώς θα κάνουν».
Τα εκλογικά αποτελέσματα θα ενισχύσουν το αίτημα της Σκωτίας για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.
«Τώρα που παρακολουθούμε και μιλάμε γράφεται ιστορία», σχολίασε ο Μάρεϊ Στούαρτ Λιθ, λέκτορας Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο West Scotland.
«Εχει σοβαρές επιπτώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο ως πολιτική ένωση. Οποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί έπειτα από αυτές τις εκλογές, θα πρέπει να εξετάσει στα σοβαρά τη συνταγματική της δομή».
Ο σχολιαστής Μάγκνους Λινκλέιτερ σχολίασε:
«Θα έχουμε ένα τσούρμο βουλευτές του SNP που θα κατέβουν στο Ουεστμίνστερ με απόλυτο στόχο τους την ανεξαρτησία και θα αυξηθεί η πίεση».
Μετά το δημοψήφισμα, πολλοί Σκωτσέζοι έχουν απογοητευτεί από τους Εργατικούς--παραδοσιακά ισχυρούς στη Σκωτία--κρίνοντας ότι έχουν απομακρυνθεί πολύ από την Αριστερά κι έχουν πλησιάσει στις θέσεις τους Συντηρητικούς. Κάποιοι, μάλιστα, στη Σκωτία τους χαρακτηρίζουν "Κόκκινους Τόρις¨.
Η Στέρτζον, την οποία οι επικριτές της περιγράφουν ως «την πιο επικίνδυνη» γυναίκα στη Βρετανία, αλλά η οποία στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ως η δημοφιλέστερη πολιτικός της χώρας, έχει τονίσει ότι οι εκλογές για το κόμμα της δεν είναι εκλογές για ανεξαρτησία.
«Ακόμη κι αν...το SNP κερδίσει όλες τις έδρες της Σκωτίας,, αυτό δεν είναι εντολή για ανεξαρτησία ή για δεύτερο δημοψήφισμα», είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές.
Αλλά οι πολιτικοί της εχθροί υποστηρίζουν ότι ο στόχος του κόμματος ήταν αναμφίβολα να πιέσει για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Εξάλλου, δεν είναι απαραίτητα υπέρ της ανεξαρτησίας όλοι οι ψηφοφόροι του SNP και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η θέση απέναντι στο ζήτημα αυτό δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα.
Μία πιθανή αντιπαράθεση αφορά τη δέσμευση του Κάμερον να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του 2017 με το ερώτημα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, κάτι το οποίο η Στέρτζον έχει δηλώσει ότι δεν θα επιθυμούσε η Σκωτία.