Κούβα: Ο Φ. Ολάντ συνάντησε τους αδελφούς Κάστρο

O Φρανσουά Ολάντ προάσπισε τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κούβα κατά την ιστορική επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας, στην οποία είχε εκτενείς συζητήσεις με τους αδελφούς Κάστρο.
4'

Ο Ολάντ τόνισε ότι το ταξίδι του εντάσσεται "σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό, ωστόσο αβέβαιο ακόμη περιβάλλον" για την Κούβα, στον απόηχο της έναρξης της διαδικασίας προσέγγισης με τις ΗΠΑ, η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο.

Πρώτος αρχηγός δυτικού κράτους που επισκέπτεται την Κούβα μετά την έναρξη της διαδικασίας προσέγγισης, ο Ολάντ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις κουβανικές αρχές και υπογράμμισε τους δεσμούς που ενώνουν το Παρίσι και την Αβάνα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τάχθηκε υπέρ του τερματισμού του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο, το οποίο, όπως δήλωσε, "έβλαψε τόσο" την ανάπτυξη του νησιού από το 1962.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, ο Ολάντ κάλεσε επίσης την Κούβα να υιοθετήσει πιο ευέλικτους "κανόνες" για να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές και την εγκατάσταση γαλλικών επιχειρήσεων στη χώρα.

Το απόγευμα, ο σοσιαλιστής πρόεδρος αποκάλυψε ότι συναντήθηκε με τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο -- σπάνιο προνόμιο για έναν αρχηγό δυτικού κράτους. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και διήρκεσε περίπου 50 λεπτά, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων. "Είχα μπροστά μου έναν άνθρωπο που έγραψε ιστορία. Υπάρχει αναπόφευκτα συζήτηση για το ποια ήταν η θέση του, οι ευθύνες του, ωστόσο ερχόμενος στην Κούβα ήθελα να συναντήσω τον Φιντέλ Κάστρο", εξήγησε στη συνέχεια ο Ολάντ λέγοντας ότι ο Leader Maximo "μίλησε επί μακρόν" παρά 88 χρόνια του.

"Επίθεση" διπλωματίας

Το βράδυ και σε εμφανώς εγκάρδιο κλίμα, ο γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε επίσης με τον ομόλογό του Ραούλ Κάστρο, ο οποίος διαδέχθηκε τον αδελφό του Φιντέλ το 2006.

"Συζήτησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας Γαλλίας-Κούβας με σεβασμό στους ρυθμούς και την ταυτότητα" της κάθε χώρας, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του Ολάντ μετά τη συνάντηση, έπειτα από την οποία παρατέθηκε επίσημο δείπνο.

Σύμφωνα πάντα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Κάστρο επίσης "υπογράμμισε ότι η Γαλλία μπορεί να έχει πρωτεύοντα ρόλο στη σχέση μεταξύ της Κούβας και της ΕΕ", ειδικά ενόψει της συνόδου κορυφής ΕΕ-Celac (Κοινότητα Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής) τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες.

Η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά τη διαδικασία προσέγγισης που άρχισε εδώ και έναν και πλέον χρόνο μεταξύ ΕΕ και Αβάνας, η οποία πιθανόν να έχει απτά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2015.

Ο Ολάντ, ο οποίος κατάφερε να προηγηθεί άλλων ηγετών δυτικών κρατών που προσελκύονται από τις προοπτικές ενός ανοίγματος της οικονομίας του νησιού, φρόντισε να αποφύγει κάθε αστοχία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, στο οποίο δεν συναντήθηκε με διαφωνούντες.

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο γάλλος πρόεδρος ουδεμία συζήτηση είχε για περιπτώσεις πολιτικών κρατουμένων στην Κούβα, τη στιγμή που η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει τουλάχιστον μία περίπτωση, έπειτα από την απελευθέρωση 53 πολιτικών κρατουμένων, που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο με την Αβάνα, στο πλαίσιο της προσέγγισης με την Ουάσινγκτον.

Η πρώτη κίνηση του Φρανσουά Ολάντ χθες το πρωί ήταν, ωστόσο, να απονείμει το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στον καρδινάλιο Χάιμε Ορτέγκα, ο οποίος είχε μεσολαβητικό ρόλο στην απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων το 2010.

Απρογραμμάτιστοι περίπατοι

Στο μέσο της επίσκεψής του, ο Ολάντ περπάτησε στο Πράντο (ή Πασέο ντε Μαρτί), μια από τις παλαιότερες λεωφόρους της Αβάνας. Μετά το δείπνο που παρέθεσε ο Ραούλ Κάστρο, ο γάλλος πρόεδρος έκανε επίσης έναν νυκτερινό περίπατο στους πλακόστρωτους δρόμους της παλιάς Αβάνας, σύμφωνα με συνεργάτες του.

Δέκατος οικονομικός εταίρος της Κούβας, η Γαλλία προσβλέπει επίσης σε αυτή την επίσκεψη ώστε να μην χάσει το τρένο του ανοίγματος της κουβανικής οικονομίας.

Συμβάσεις με γαλλικές εταιρίες (Accor, CMA-CGM...) υπογράφηκαν με την ευκαιρία αυτή, ωστόσο ο Ολάντ δήλωσε ότι θέλει κυρίως να βοηθήσει στην ανάπτυξη της Κούβας και να επωφεληθεί από την επιρροή της στη Λατινική Αμερική.

"Δεν ήρθαμε για να κλείσουμε δουλειές. Ήρθαμε ώστε, μαζί με τους Κουβανούς, να προωθήσουμε μια οικονομική ανάπτυξη που να είναι χρήσιμη για την Κούβα, τη Γαλλία και την περιοχή της Καραϊβικής", τόνισε.

Επιπλέον, ο γάλλος πρόεδρος συζήτησε με τις κουβανικές αρχές για την προσεχή διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι (29 Νοεμβρίου-11 Δεκεμβρίου), όπου η Γαλλία επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με το Παρίσι, ο Ραούλ Κάστρο "επανέλαβε την υποστήριξη της Κούβας στη Γαλλία" στην προοπτική αυτή "ως χώρα με επιρροή στην περιοχή της νότιας Αμερικής".

Η πενθήμερη περιοδεία του προέδρου Ολάντ στην Καραϊβική, μία από τις μεγαλύτερες της θητείας του, ολοκληρώνεται σήμερα στην Αϊτή.

Σχετικές ειδήσεις