Κολομβία: Ξεπέρασαν τους 60 οι νεκροί από την κατολίσθηση
Με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να βρουν επιζώντες στην κωμόπολη Σάλγκαρ της βορειοδυτικής Κολομβίας που θάφτηκε κάτω από τόνους λάσπης και θρηνεί τον χαμό τουλάχιστον 60 ατόμων, οι Αρχές άρχισαν ξανά τις έρευνες κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Μετά την κατολίσθηση που προκλήθηκε εξαιτίας της υπερχείλισης ενός ποταμού από τις καταρρακτώδεις βροχές, οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά, απομακρύνοντας δέντρα και συντρίμμια υπό τα ανήσυχα βλέμματα των επιζώντων κατοίκων της ορεινής κοινότητας.
Οι κάτοικοι, οι περισσότεροι από τους οποίους έμειναν άγρυπνοι όλη τη νύχτα, φοβούνται ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 62 ανθρώπων ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 40, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Εθνικής Μονάδας διαχείρισης φυσικών καταστροφών (UNGRD).
"Είναι φρικτό, δεν έχω λόγια... Νομίζω ότι βλέπω εφιάλτη, το μέγεθος της καταστροφής είναι τρομακτικό", είναι η Νόρα Κινσέρο, σοκαρισμένη ακόμη από την καταστροφή που ουσιαστικά έσβησε από τον χάρτη την κωμόπολη των 18.000 κατοίκων που απέχει 100 χιλιόμετρα από το Μεντεγίν, στην επαρχία Αντιοκία.
Οι έρευνες διακόπηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά με το πρώτο φως της ημέρας 166 διασώστες και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι ξανάρχισαν το δύσκολο έργο του εντοπισμού των θυμάτων, υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες.
"Όλη τη νύχτα έβρεχε, το ποτάμι έχει φουσκώσει ξανά και αυτό θα περιπλέξει σημαντικά τις έρευνες", είπε ο διοικητής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, Αλφρέδο Βεργκάρα.
Οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων λιγοστεύουν όσο περνούν οι ώρες, παραδέχτηκε ο Βεργκάρα. "Φοβάμαι ότι δεν θα βρούμε παρά μονάχα πτώματα", είπε χαρακτηριστικά.
Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει επίσης περισσότερους από 400 εργαζόμενους στις κοινωνικές υπηρεσίες προκειμένου να βοηθήσουν τους κατοίκους και να αποτιμήσουν τις ανάγκες τους. "Η κατάσταση δεν είναι καθόλου απλή, ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν", σχολίασε ο Σέζαρ Ουρένια, ο διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού στην Κολομβία.
Ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοίνωσε ότι κάθε οικογένεια θα αποζημιωθεί με το ποσό των 16 εκατομμυρίων πέσο (περίπου 7.000 δολάρια).