ΗΠΑ: Ψύχωση με την Αμερική είχε ο Λάντεν σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι αμερικανικές αρχές νέα, αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που είχαν κατασχέσει στην οικία του Οσάμα Μπιν Λάντεν, στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τον Μάιο του 2011, στην οποία σκοτώθηκε ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.
6'

Περίπου 100 έγγραφα, τα οποία περιήλθαν στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και τα οποία επέλεξαν και μετέφρασαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ρίχνουν φως στην πνευματική κατάσταση του αρχηγού της Αλ Κάιντα, τη στρατηγική του αλλά και τη μεγάλη προσοχή που έδινε στη δημόσια εικόνα του δικτύου του.

Κλεισμένος στο κτιριακό του συγκρότημα του Αμποταμπάντ ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ικέτευε τους υποστηρικτές του να παραμείνουν επικεντρωμένοι στο να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον της Αμερικής, σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

«Η προτεραιότητα (μας) πρέπει να είναι να σκοτώσουμε και να πολεμήσουμε τους Αμερικανούς και τους εκπροσώπους τους» έγραψε ο Μπιν Λάντεν σε ένα εκ των εγγράφων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση προκειμένου να υπάρξει «η μέγιστη δυνατή διαφάνεια» γύρω από τα έγγραφα που κατασχέθηκαν στο Πακιστάν και το Κογκρέσο ενέκρινε ένα νόμο που θέτει περιορισμούς στην υπηρεσίες πληροφοριών στο να εξετάζουν και να αποφασίζουν ποια από τα έγγραφα αυτά μπορούν να δημοσιευτούν, υπενθύμισε ο Τζεφ Αντσουκάιτις, εκπρόσωπος τύπου της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI).

Η άρση του απορρήτου των εγγράφων αυτών γίνεται λίγο καιρό μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου του ερευνητικού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς, το οποίο έθετε υπό αμφισβήτηση την επίσημη εκδοχή των αμερικανικών αρχών σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Όμως ο εκπρόσωπος τύπου της CIA Ράιαν Τραπάνι επισήμανε ότι η διαδικασία αυτή είχε ξεκινήσει πριν από πολλούς μήνες και δεν πρέπει να θεωρηθεί ως απάντηση στο εν λόγω άρθρο.

Σε επιστολές που παρατίθενται, σχέδια, υπομνήματα, σημειώματα, οδηγίες καταγράφονται οι ανησυχίες του αρχηγού της Αλ Κάιντα. Έχοντας πλήρη επίγνωση του κινδύνου ότι μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αμερικανικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον των στελεχών του, ο Μπιν Λάντεν φέρεται να τους ζητάει να μην επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να μην πραγματοποιούν μαζικές συγκεντρώσεις, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του μήπως εντοπίσει ηλεκτρονικά τσιπ κρυμμένα στα ρούχα μιας από τις συζύγους του.

Ο ίδιος ανησυχούσε επιπλέον για την ανανέωση του δυναμικού της οργάνωσης και αναζητούσε τρόπους προκειμένου ο γιος του Χάμζα, ο πιθανότερος διάδοχός του σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, να μπορέσει να μεταβεί στο Αμποταμπάντ.

Σε ένα πιο στρατηγικής σημασίας σχέδιο, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εκφράζει την εκτίμηση ότι η Αλ Κάιντα πρέπει να οργανώσει θεαματικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, παρόμοιες με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όχι ωστόσο εναντίον των κυβερνήσεων στη Μέση Ανατολή.

«Πρέπει να σταματήσουμε τις επιθέσεις εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας σε όλες τις περιοχές, ιδίως στην Υεμένη» έγραψε ο ίδιος σε μία επιστολή.

Η προτεραιότητα πρέπει να είναι να «επιτεθούμε στην Αμερική προκειμένου να την αναγκάσουμε να χαλαρώσει» τον κλοιό της από τις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής και να «αφήσει ήσυχους τους μουσουλμάνους» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Μπιν Λάντεν δεν έπεισε ωστόσο, καθώς μετά τον θάνατό του η Αλ Κάιντα καλεί σε επιθέσεις τύπου «μοναχικού λύκου» και τάσσεται υπέρ του «ατομικού τζιχάντ».

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επιθυμούσε μάλιστα να "τιμήσει" τη δέκατη επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το 2011 με θεαματικό τρόπο και με μία μεγάλη εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

«Εμείς αναμένουμε τη δέκατη επέτειο των ευλογημένων επιθέσεων εναντίον της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον που θα είναι σε 9 μήνες» έγραψε ο Λάντεν σε μία επιστολή που δεν έχει ημερομηνία όμως, δεδομένων των στοιχείων που αναφέρονται, έχει συνταχθεί περίπου το Δεκέμβριο του 2010.

«Έχετε πλήρη επίγνωση της σημασίας της επετείου και της σημασίας του να εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας την επέτειο σε ό,τι αφορά την προβολή της στα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να τιμήσουμε τις νίκες των μουσουλμάνων και προκειμένου να επικοινωνήσουμε στους ανθρώπους αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε» συνέχισε ο ίδιος σε μία επιστολή, ο παραλήπτης της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί και η οποία βρίσκεται μεταξύ των εκατοντάδων εγγράφων που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα από τις αμερικανικές αρχές.

Ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα ανησυχούσε ωστόσο ότι «η διχόνοια εντός του κινήματος των τζιχαντιστών θα επισύρει την απώλειά του», υπογράμμισε ένας Αμερικανός αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών ενώ σχολίαζε τα έγγραφα υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το 2007 Ιρακινοί τζιχαντιστές είχαν γράψει στον Οσάμα Μπιν Λάντεν προκειμένου να καταγγείλουν τις φονικές ενέργειες της Αλ Κάιντα στο Ιράκ χαρακτηρίζοντάς τις «σκάνδαλα που διαπράττονται στο όνομά σας».

To να διοικείς μία οργάνωση όπως η Αλ Κάιντα δεν είναι μια ασήμαντη υπόθεση. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε πλήρη συνείδηση αυτού του δεδομένου και διηύθυνε το διεθνές δίκτυο όπως ένας πραγματικός επικεφαλής σε τμήμα ανθρωπίνων πόρων.

«Σας παρακαλώ, συμπληρώστε τις πληροφορίες που σας ζητούνται με ακρίβεια και ειλικρίνεια. Γράψτε με σαφή και ευανάγνωστο τρόπο. Όνομα, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση. Θέλετε να διαπράξετε μία επίθεση αυτοκτονίας;».

Η «φόρμα πρόσληψης» της οργάνωσης ξεκινούσε από τις συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση του «εργαζομένου», σύντομα ωστόσο ξέφευγε από τα καθιερωμένα:

«Ποιον πρέπει να ειδοποιήσουμε στην περίπτωση που πέσετε ως μάρτυρας;».

Αυτό το έγγραφο που τιτλοφορείται «η Επιτροπή Ασφάλειας, Οργάνωση Αλ Κάιντα» βρίσκεται μεταξύ των εκατοντάδων εγγράφων που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αμερικανικές αρχές. Κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επιχείρησης τη 2α Μαίου του 2011 στο Αμποταμπάντ στο Πακιστάν.

Το να στρατολογήσει επίδοξους τζιχαντιστές και να συγκροτήσει ένα διεθνές δίκτυο τρομοκρατών ενώ μάλιστα ήταν ο πλέον καταζητούμενος άνδρας του κόσμου κι ενώ τον κυνηγούσαν τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κρυβόταν σε μια βίλα στο Αμποταμπάντ, απαιτούσε σίγουρα μία κάποια οργάνωση.

Στα έγγραφα αυτά ο Μπιν Λάντεν εμφανίζεται να έχει εμμονή με τη διοίκηση.
«Μία εκ των ειδικοτήτων που χρειαζόμαστε και την οποία δεν πρέπει να αμελήσουμε είναι η επιστήμη της διοίκησης» μπορεί κανείς να διαβάσει σε ένα σημείωμα σχετικά με την ανάγκη επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των στελεχών του δικτύου.

Στο ίδιο σημείωμα επισημαίνεται ότι πρέπει να στρατολογούνται οι πιο ενθουσιώδεις, με τις σθεναρότερες θρησκευτικές πεποιθήσεις και ιδίως οι κάτοχοι πτυχίων. «Πρέπει να είναι ευσεβείς και υπομονετικοί» τονίζεται σε ένα άλλο έγγραφο που εξάρει τη διακριτικότητα εκείνων που διέπραξαν τις επιθέσεις του 1998 εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι.

«Κάθε πρόσωπο που εκδηλώνει την πλήξη του, που δεν ολοκληρώνει τα καθήκοντα που του ανατίθενται και που εκνευρίζεται γρήγορα, θα πρέπει να τον αποσύρουμε από τις αποστολές στο εξωτερικό. Στην Κένυα οι αδελφοί παρέμειναν στο σπίτι για διάστημα 9 μηνών».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις