Αναμένεται πρόταση για μετεγκατάσταση 40.000 μεταναστών από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προτείνει την επόμενη εβδομάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες περιοχές της Ευρώπης περίπου 40.000 άνθρωποι που έφτασαν με πλοιάρια στην Ελλάδα και την Ιταλία και έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί άσυλο, ανταποκρινόμενη έτσι σε αυτό που θεωρεί ότι συνιστά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις δύο μεσογειακές χώρες.
Η πρόταση, την οποία αποκάλυψε στο πρακτορείο Ρόιτερς μια πηγή της ΕΕ, είναι συνέχεια του σχεδίου που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι Βρυξέλλες για την υποδοχή 20.000 προσφύγων που σήμερα ζουν σε χώρες εκτός της Ένωσης.
Η Κομισιόν σχεδιάζει επίσης ένα σύστημα «ποσοστώσεων» για την κατανομή των προσφύγων ανάλογα με το μέγεθος και την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη αλλά για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να στηριχθούν από τις χώρες εκείνες που θα αναλάβουν να υποδεχτούν κάποιους από τους μετανάστες.
Η Επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τον αριθμό των ανθρώπων που προτείνει να μετεγκατασταθούν. Ο αριθμός 40.000 θα μπορούσε να προταθεί ώστε να διασφαλιστεί η αποδοχή της πρότασης καθώς ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, αρχικά απέρριψαν την ιδέα να ανοίξουν τις πύλες τους στους μετανάστες. Ο όρος «ποσόστωση» εξάλλου θεωρείται από ορισμένες οργανώσεις που τάσσονται κατά των μεταναστών ως ένδειξη ότι η φιλοξενία προσφύγων επιβάλλεται στη Γαλλία από το εξωτερικό.
Μόνο πέρσι 600.000 άνθρωποι κατέθεσαν αιτήματα για χορήγηση ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μέχρι τις αρχές Μαΐου φέτος περίπου 60.000 μετανάστες έφτασαν δια θαλάσσης σε ευρωπαϊκές χώρες και περισσότεροι από τους μισούς αποβιβάστηκαν στην Ιταλία προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τους πολέμους στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Το μέτρο που θα προταθεί την επόμενη εβδομάδα βασίζεται σε ένα άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας που αφορά τη λειτουργία της ΕΕ. Σύμφωνα με αυτό, τα μέλη της ΕΕ μπορεί να υιοθετήσουν προσωρινά μέτρα εάν ένα ή περισσότερα από αυτά αντιμετωπίζουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω αιφνιδιαστικής εισροής ανθρώπων από χώρες εκτός της Ένωσης.