Τουρκία: Ανησυχητικό το κλίμα για το κυβερνών AK πριν τις εκλογές

Δέκα μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, για πρώτη φορά από το 2002 το κλίμα είναι ανησυχητικό για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κάμψη της δύναμής του, η οποία σε συνδυασμό με την αρκετά σημαντική πιθανότητα το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών να ξεπεράσει το όριο του 10%, έχει φέρει προ των πυλών τον κίνδυνο να χαθεί η αυτοδυναμία.

Τουρκία: Ανησυχητικό το κλίμα για το κυβερνών AK πριν τις εκλογές
2'

Η τελευταία δημοσκόπηση που ανακοινώθηκε προχτές από την εταιρεία Andy-Ar, η οποία είναι η πιο ακριβής στις προβλέψεις της στις τελευταίες τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, δίνει 41,9% στο κυβερνών κόμμα, 25,8% στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, 16% στο Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, 10,7 στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών και 3,2% στη συμμαχία του ισλαμιστικού Κόμματος Ευημερίας και του ακροδεξιού Κόμματος Μεγάλης Ενότητας.

Οι διάφορες δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν εντός του Μαΐου δίνουν στο κυβερνών κόμμα τα ποσοστά 38,0%, 38,2%, 38,3%, 39%, 43,9% και 45,6%. Στο φιλοκουρδικό κόμμα δίνουν 9,5%, 9,5%, 9,7%, 10,3, 10,5% και 11,8%.

Οι σημαντικότεροι δύο άγνωστοι στην εξίσωση πολλών αγνώστων των εκλογών είναι τα ποσοστά που θα έχουν τα δύο αυτά κόμματα. Το φιλοκουρδικό κόμμα μέχρι σήμερα κατέβαινε στις εκλογές με ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι στη συνέχεια δημιουργούσαν κοινοβουλευτική ομάδα. Το παραδοσιακό ποσοστό του κόμματος ήταν της τάξης του 6-6,5%. Στις εκλογές του 2011 είχε εκλέξει 35 βουλευτές. Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει ως κόμμα. Εάν ξεπεράσει το 10%, η κοινοβουλευτική του δύναμη θα διπλασιαστεί, αν είναι οριακά πάνω από το 10% το ποσοστό.

Αυτό, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη κάμψη της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να δώσει τέλος στη αυτοδυναμία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Το τελευταίο θα χρειαστεί ποσοστό πάνω από το 45% αν το φιλοκουρδικό κόμμα ξεπεράσει το 10%.. Στις εκλογές του 2011 το κυβερνών κόμμα είχε ποσοστό 49,83%, αλλά οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.

'Αλλοι δύο σημαντικοί, αλλά δευτερεύοντες παράγοντες είναι αν και κατά πόσο θα αυξήσουν τη δύναμή τους, σε σχέση με το 2011, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό θα συμβεί.

Η απώλεια της αυτοδυναμίας θα είναι απώλεια και του ενδεχομένου μετάβασης σε προεδρικό σύστημα το οποίο δηλώνει ότι επιθυμεί ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η προσωπική αυτή διάσταση των εκλογών, αλλά και οι «ανησυχητικές» δημοσκοπήσεις έχουν φέρει στο προσκήνιο, άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της προεκλογικής περιόδου: Βασικό όνομα της προεκλογικής εκστρατείας για λογαριασμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν είναι ο πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά ο πρόεδρος της χώρας και πρώην ηγέτης του κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι προεκλογικές ομιλίες του τελευταίου και οι ευθείες του βολές εναντίον όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι το σήμα κατατεθέν της προεκλογικής περιόδου.

Πράγμα που προκαλεί την αντίδραση της αντιπολίτευσης που εκφράζεται με την άποψη περί μεροληπτικής και συνεπώς αντισυνταγματικής συμπεριφοράς του προέδρου της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή