Η ισπανική δικαιοσύνη κατηγορεί τη Μπόκο Χαράμ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Αφορμή στάθηκε μια επιχείρηση της οργάνωσης αυτής, το 2013, σε μια πόλη της Νιγηρίας κατά την οποία δέχτηκε επίθεση μια Ισπανίδα μοναχή.
Η Ισπανία πρωτοπορεί στη χρήση της διεθνούς δικαιοδοσίας των δικαστηρίων της, της αντίληψης δηλαδή ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν γνωρίζουν σύνορα. Η γνωστότερη υπόθεση στην οποία είχε εμπλακεί η ισπανική δικαιοσύνη ήταν το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί το 1998 σε βάρος του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ.
Οι κατηγορίες σε βάρος της Μπόκο Χαράμ αφορούν μια επίθεση που σημειώθηκε στις 22 Μαρτίου 2013 στην πόλη Γκάνιε της ανατολικής Νιγηρίας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι. Τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι τα μέλη της οργάνωσης επιτέθηκαν στη μοναχή Μαρία Χεσούς Μαγιόρ η οποία κατάφερε να διαφύγει, κρύφτηκε και αργότερα σώθηκε χάρη στους άνδρες των νιγηριανών δυνάμεων ασφαλείας.
Ο δικαστής που κίνησε τη διαδικασία ζήτησε από την Ιντερπόλ μια μελέτη για τη δράση της Μπόκο Χαράμ και σκοπεύει να πάρει μια δήλωση από τη Μαγιόρ για την περιπέτειά της.
Προκειμένου να έχουν τα ισπανικά δικαστήρια διεθνή δικαιοδοσία πρέπει το θύμα ή ο δράστης του αδικήματος να είναι Ισπανοί υπήκοοι. Στην περίπτωση της Μπόκο Χαράμ, ο δικαστής βασίστηκε στο γεγονός ότι η μοναχή είναι Ισπανίδα.
Τα τελευταία χρόνια η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας επιχείρησε να περιορίσει τη δικαιοδοσία των δικαστών γιατί τα εντάλματα σύλληψης που εξέδιδαν προκαλούσαν διπλωματικές εντάσεις, όπως συνέβη πέρσι με την Κίνα, όταν ένας δικαστής κατηγόρησε πρώην Κινέζους αξιωματούχους για γενοκτονία στο Θιβέτ.