Γαλλία και Γερμανία μάς υποδεικνύουν πώς θα φυλάμε τα σύνορά μας
Μετά τη Βρετανία, η οποία ευθύς εξαρχής είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να συμμετέχει στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο Κ. Γιουνκέρ για το μεταναστευτικό, τώρα Γαλλία και Γερμανία πράττουν το ίδιο. Το πρόγραμμα προέβλεπε την προώθηση μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ένωσης με στόχο την ανακούφιση των χωρών της Μεσογείου (Ελλάδας και Ιταλίας κατά κύριο λόγο) από το βάρος του μεταναστευτικού όγκου των τελευταίων μηνών.
ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΑΛΩΝΟΥΝ ΠΟΥ ΔΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ
Βέβαια Γαλλία και Γερμανία δε σταματούν εκεί. Οι μετανάστες είναι δικό σας πρόβλημα φαίνεται να λένε (λες και δε μιλάμε για τα σύνορα της Ένωσης) και κατηγορούν την Ελλάδα και την Ιταλία για ανεπαρκή φύλαξη συνόρων.
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που έχουν προταθεί δεν είναι ισορροπημένα και μάλιστα μίλησαν για αλληλεγγύη. Τώρα πως ακριβώς την εννοούν την αλληλεγγύη φαίνεται στη συνέχεια της ανακοίνωσής τους. Όπως αναφέρουν οι προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα θα πρέπει να εξεταστούν και επισημαίνουν ότι τα τα 3/4 των αιτήσεων που γίνονται από τους αναζητώντες άσυλο αφορούν τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ιταλία και την Ουγγαρία.
Βάσει της πρότασης που έχει γίνει από την Κομισιόν, από τους 40.000 Σύρους και Ερυθραίους που έχουν εισέλθει εντός Ε.Ε. το 40% θα πρέπει να προωθηθούν στη Γερμανία και τη Γαλλία. Αλλά αυτό δεν αρέσει στις δύο χώρες οπότε λένε στην ανακοίνωσή τους ότι ο μηχανισμός που θα επιλεγεί θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του δύο αρχές ίσης σημασίας. Αυτήν της υπευθυνότητας και αυτήν της αλληλεγγύης. Πιστεύουμε, λέει η ανακοίνωση πως αυτές οι δύο αρχές δεν είναι σε ισορροπία σε αυτήν την πρόταση.
Η ποσόστωση που έχει επιλέξει το τρέχον σχέδιο λαμβάνει υπόψη του το ΑΕΠ της χώρας, τα ποσοστά ανεργίας, τον πληθυσμό και τον αριθμός παλαιότερων αιτήσεων που έχουν γίνει στη χώρα.
Αν ψάχνετε τι εννοούν με το θέμα ισορροπία των δύο αρχών, εννοούν το εξής το οποίο μάλιστα το λένε ανερυθρίαστα. Η υπευθυνότητα λοιπόν αφορά την Ελλάδα και την Ιταλία, που όπως λένε Γαλλία και Γερμανία δεν έχουν κάνει ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλίσουν ότι όσοι μπαίνουν ταυτοποιούνται σωστά. Επιπλέον αναφέρουν ότι Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να περιμένουν βοήθεια από τα άλλα μέλη της Ένωσης μόνο αν διασφαλίσουν τα εξωτερικά σύνορά της. Σαφές;
Κατηγορούν Ελλάδα και Ιταλία πως δεν κάνουν σωστή ταυτοποίηση στους εισερχόμενους και έτσι τους επιτρέπουν να αποκτούν πρόσβαση στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Υπενθυμίζουμε πως η νομοθεσία που ισχύει αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει στους πρόσφυγες να μεταβούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά πρέπει να παραμένουν στη χώρα εισόδου, σε αυτήν δηλαδή στην οποία έκαναν την αίτηση ασύλου.
Αυτή η συμφωνία εξασφάλιζε στις χώρες του Βορρά ότι οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα και την Τουρκία, κρατώντας έτσι τις δικές τους χώρες αλώβητες από το μεταναστευτικό ρεύμα.
Τους τελευταίους μήνες όμως ο μεταναστευτικός όγκος είναι τεράστιος, ενώ οι πνιγμοί μεταναστών στη Μεσόγειο ανάγκασαν την Ε.Ε. να κάνει κινήσεις που όπως φαίνεται γίνονται για τα μάτια του κόσμου.
Διότι πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι οι ηγέτες της τηρούν ενός λεπτού σιγή για τους πνιγμένους αλλά αμέσως μετά αποφασίζουν ότι το βασικό είναι να κάνουν στρατιωτική παρέμβαση για να καταστρέψουν τις βάρκες των διακινητών.
Η προσπάθεια του Κ. Γιουνκέρ για ένα σχέδιο που θα μοιράσει τους μετανάστες σε όλες τις χώρες της Ένωσης προφανώς δε θα εφαρμοστεί ποτέ. Διότι πολύ απλά οι χώρες του Βορρά "βολεύονται" στο να δημιουργούν αποθήκες ανθρώπων στο Νότο.