Αναζωπυρώνονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν με δέκα άρματα μάχης και 1000 άνδρες εναντίον των πόλεων Μαρίνκα και Κρασνοχορίβκα, που βρίσκονται κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στα εδάφη που ελέγχουν η κυβέρνηση και οι αντάρτες. Οι αντάρτες, που φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν επίσης εκτοξευτήρες ρουκετών Grad και κανόνια, υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν τη Μαρίνκα, ενώ οι ουκρανοί στρατιώτες επιμένουν ότι διατήρησαν τις θέσεις τους.
Ο «υπουργός Αμύνης» των αυτονομιστών του Ντονιέτσκ χαρακτήρισε τις συγκρούσεις «πρόκληση από την ουκρανική πλευρά», προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις οδηγούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε πόλεμο. Ο απολογισμός των μαχών είναι όπως πάντα αμφιλεγόμενος. Οι αντάρτες αναγνώρισαν ότι έχασαν 15 άνδρες, ενώ το Κίεβο μιλά για δύο νεκρούς και 30 τραυματίες. Ο ουκρανικός στρατός, που πριν από λίγες ημέρες συνέλαβε δύο στρατιώτες του τακτικού ρωσικού στρατού, υποστηρίζει επίσης ότι σκότωσε τέσσερα μέλη της ρωσικής στρατιωτικής κατασκοπείας (GRU).
Το μόνο για το οποίο δεν χωρά καμιά αμφιβολία είναι η βιαιότητα των συγκρούσεων. Όλη τη χθεσινή ημέρα, οι κάτοικοι των περιοχών όπου σημειώνονταν συγκρούσεις ανέβαζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που έδειχναν καπνούς και βίντεο όπου ακουγόταν καθαρά ο ήχος των κανονιών και των αυτομάτων όπλων.
Το ερώτημα που τίθεται μετά τις νέες συγκρούσεις είναι το εξής: μπορούμε ακόμη να λέμε ότι η ανακωχή σε γενικές γραμμές τηρείται, με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα επεισόδια; Η πρέπει πια να αναγνωρίσουμε ότι η κατάπαυση του πυρός ανήκει οριστικά στο παρελθόν;
Από τις 12 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις και ο ουκρανικός στρατός έχει απώλειες σχεδόν σε καθημερινή βάση. Το μόνο που πέτυχε η «ανακωχή» είναι να περιοριστούν οι μάχες σε μερικά θερμά σημεία του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ.
Όπως παρατηρεί όμως η Le Monde, η μάχη της Μαρίνκα σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση. Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, δεν πρόκειται μόνο για μια ανταλλαγή πυρών, αλλά για μια νέα επίθεση των ανταρτών με στόχο την κατάληψη νέων εδαφών. Οι αρχηγοί τους, άλλωστε, δεν έχουν κρύψει ποτέ την πρόθεσή τους να ανακαταλάβουν όλα τα εδάφη που έχασαν το περυσινό καλοκαίρι, δηλαδή να αποκτήσουν τον έλεγχο όλου του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ.
Η ουκρανική πλευρά, πάλι, ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε εκ νέου το πυροβολικό της στην περιοχή αυτή του μετώπου, από την οποία το είχε αποσύρει με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ.
Στις 27 Μαΐου, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Croix, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν μιλούσε για «υβριδική κατάπαυση του πυρός», μια αναφορά στον «υβριδικό πόλεμο» που διεξάγει εδώ και 14 μήνες η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.