Τα βήματα του Μπερλουσκόνι μετά την ήττα

Νέο σοβαρό πλήγμα δέχθηκε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι καθώς με τελικό ποσοστό συμμετοχής 54,8% και θετική ψήφο που κυμάνθηκε από το 94,1% μέχρι το 95,8%, οι...

3'

Νέο σοβαρό πλήγμα δέχθηκε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι καθώς με τελικό ποσοστό συμμετοχής 54,8% και θετική ψήφο που κυμάνθηκε από το 94,1% μέχρι το 95,8%, οι ιταλοί εκφράστηκαν υπέρ των τεσσάρων δημοψηφισμάτων που οργανώθηκαν από την κεντροαριστερά και σχεδόν εκατό επιτροπές πολιτών.


Η Ιταλία, κατά συνέπεια, πρόκειται να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ύδρευσης, να μην ξεκινήσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και να καταργήσει το νόμο περί «εύλογου κωλύματος» που επέτρεπε στον πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να μην παρουσιάζεται σε δικάσιμους, λόγω κυβερνητικών του υποχρεώσεων.


Τόσο ο Μπερλουσκόνι όσο και ο ηγέτης της Λέγκα του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, είχαν ζητήσει από τους πολίτες να μην προσέλθουν στις κάλπες, ώστε να ψηφίσει τελικώς λιγότερο από το 50% των εχόντων δικαίωμα και να μην είναι νομικά δεσμευτικό το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων.


Ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, κάλεσε τον Μπερλουσκόνι να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο και να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.


Ο Μπερλουσκόνι δεν θέλησε να αναφερθεί στην προτροπή της αντιπολίτευσης. Σε γραπτό του ανακοινωθέν αναγνώρισε ότι ο ιταλικός λαός εξέφρασε με τρόπο σαφή και αδιάψευστο την βούλησή του.


Σχολιαστές σημειώνουν σήμερα ότι ο ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές ενδοκυβερνητικές εντάσεις: ο Ρομπέρτο Καλντερόλι, στέλεχος της Λέγκα του Βορρά και υπουργός αρμόδιος για την απλούστευση των νόμων, αναφερόμενος στο χθεσινό αποτέλεσμα, δήλωσε πως «πριν δεκαπέντε μέρες, με τις δημοτικές εκλογές, έφτασε το πρώτο χαστούκι. Με τα δημοψηφίσματα, ακολούθησε, τώρα, δεύτερο χαστούκι. Δεν θα ήθελα να συνηθίσουμε να τρώμε χαστούκια». Ο υπουργός εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, σε συνέντευξή του, δεν απέκλεισε --σε περίπτωση πολιτικής και κυβερνητικής ακινησίας-- να στηθούν οι κάλπες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα στο επόμενο φθινόπωρο.


Στις 21 και 22 του μηνός ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου της Ρώμης για να εξακριβώσει αν διαθέτει ακόμη την πλειοψηφία που εγγυάται στην χώρα ισχυρή και απρόσκοπτη διακυβέρνηση. Χάρη και στην συνδρομή των βουλευτών και γερουσιαστών που εγκατέλειψαν άλλα κόμματα για να στηρίξουν τον ιταλό πρωθυπουργό, το τελικό αποτέλεσμα, μπορεί να αποδειχθεί θετικό για την κυβέρνηση, έστω και οριακά.


Το θέμα, όμως, είναι γενικότερο: αν ο Μπερλουσκόνι δεν καταφέρει να θέσει νέους ισχυρούς στόχους, να αποδείξει ότι μπορεί να βγει από τον πολιτικό βάλτο στον οποίο βρίσκεται τους τελευταίους μήνες, δύσκολα θα μπορέσει να σταματήσει την καθοδική του πορεία.


Η κεντροαριστερά πρέπει να καταστρώσει τις κύριες στρατηγικές κινήσεις της. Το Δημοκρατικό Κόμμα, η Ιταλία των Αξιών και η Αριστερά και Ελευθερία πρέπει να αποφασίσουν αν επιθυμούν να συμμαχήσουν με τον κεντρώο «τρίτο πόλο» και ποία θα είναι τελικώς τα βασικά σημεία του προγράμματός τους. Κύριο ζητούμενο είναι, για αναλυτές, το να αποφευχθούν στο οι έριδες που οδήγησαν στην πτώση των δύο κυβερνήσεων του Ρομάνο Πρόντι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή